van der Horst

Racing Festival: Prachtig podium voor Boonen en Longin

PK Carsport - Porsche 991
PK Carsport - Porsche 991
Tom Boonen en Bert Longin wisten tijdens het voorlaatste raceweekend van het Belcar Endurance Championship 2018 een schitterende podiumplaats in Klasse 1 te behalen. In het kader van het Racing Festival werkten de Porschisten in Francorchamps een foutloos weekend af, wat hen in extremis een tweede plaats in de klasse opleverde.
Omdat Anthony Kumpen nog niet helemaal hersteld was van zijn voor de zomer opgelopen blessures, moesten Bert Longin en Tom Boonen de drie uur durende race met zijn tweetjes afwerken. Geen geringe opgave, doch het duo bracht de opdracht tot een goed einde: aan het eind werd een derde podiumplaats van het seizoen hun deel.

“De bedoeling was dat ik het eerste en laatste uur zou afwerken, en dat Tom de tweede stint voor zijn rekening zou nemen”, legt Bert Longin. “Dat plan hebben we ook in grote lijnen kunnen afwerken, al heeft een tussenkomst van de safety car er wel voor gezorgd dat ik iets vroeger opnieuw aan de bak moest.”

PK Carsport - Porsche 991
PK Carsport - Porsche 991
De Porsche in kleuren van Norkring, TV Vlaanderen en Porsche Centre Paal draaide het hele weekend mee voorin in Klasse 1. “In de kwalificaties waren we met onze 911 Gen I de tweede Porsche, achter de nieuwe Lamborghini en de Gen II Porsche van Belgium Racing”, legt Longin uit. “In de race konden we die positie vasthouden, ook omdat Tom een hele degelijke stint reed. Zijn rondetijden mogen ondertussen al zo goed als naast die van Belcar-rijders met veel meer ervaring worden gelegd.”

Tom Boonen en Bert Longin
Tom Boonen en Bert Longin
“Het liep vlot, ja”, bevestigt Boonen. “We hebben mijn zitpositie in de Porsche wat aangepast en ik voel me nu heel wat beter achter het stuur. Ik ben ook heel tevreden met het resultaat, alleen werd het op het laatst nog spannender dan had gemoeten. Bij de tussenkomst van de safety car hebben we misschien niet helemaal de beste keuze gemaakt, maar dat is altijd een kwestie van geluk hebben. Gelukkig had dat uiteindelijk geen invloed op het resultaat.”

Omdat de Gen II Porsche van Belgium Racing op het circuit van Francorchamps ongrijpbaar bleek, ging het om de eerste ereplaats in Klasse 1 tussen de Gen I Porsches. “Aan het begin van de slotfase lagen we derde, een halve minuut achter de Porsche van de Wauters-broers”, aldus Longin. "Ik heb alles op alles gezet, en ze uiteindelijk nog met een kleine halve seconde geklopt. Racen zoals racen moet zijn, kortom. Voor wie er nog aan twijfelt of de Belcar wel degelijk in de lift zit, die moet het spektakel maar eens met eigen ogen komen bekijken.”

Dat kan nog één keer dit seizoen, tijdens de seizoensafsluiter in Zolder. Op 20 en 21 oktober wordt daar in het kader van het American Festival de laatste race van het Belcar Endurance Championship 2018 afgewerkt. Boonen, Kumpen en Longin zullen er alles aan doen om het seizoen in schoonheid af te sluiten.

Persbericht PK CarsportDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op dinsdag 2 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Racing Festival.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons