Racing Festival: Spektakel op prachtige nazomerdag

Endurance CUP by Funyo
Het waren de Mazda MX-5 Trophy en de Ford Fiesta Sprint Cup met een veld vol Belgen en Nederlanders die de aftrap gaven op de derde dag van het Racing Festival in Spa-Francorchamps en dat op een opdrogende piste. De bandenkeuze was dus moeilijk en de wedstrijd van 35 minuten werd dan ook meermaals door de virtuele safety car onderbroken. Bij de open tweezitters Mazda MX-5 kregen we een Amerikaans festival, met een zege voor Herman Palermo die de Nederlander Laslzo van Houwelingen op de meet klopte, en nog een andere Amerikaan, Alex Bachoura als derde aan de finish. In de competitie met de Ford Fiesta, won de Nederlander Senna van Soelen voor onze landgenoot Tom Vanderheyden, terwijl Tomas De Backer als leider in het kampioenschap derde werd, voor de Amerikaan – eens te meer - Ellis Spiezia.
Ford Fiesta Sprint Cup
Voor de tweede race werd in de gewone startorde vertrokken, met heel wat spektakel vanaf 15u50 in de tweede race van de Fiesta en MX-5 en dat op een droge piste. De race werd evenwel na goed 20 minuten onderbroken vanwege een crash tussen de beide Fiesta van Geoffrey Vanspringel en Stefan Barewijk. Het kwam dus op een echte sprint aan en de poleman in de Mazda Niels Langeveld won voor Marcel Dekker en Dominique Kraan, terwijl Tomas De Backer de zege bij de Fiesta behaalde voor de Pool Alan Czyz en de Nederlander Hollandais Sen Roodenburg.

Net als op zaterdag was de korte sprint van de Caterham Seven Championship UK voor Lewis Thomspon, die een kloofje sloeg op het einde van de race, met achter hem Henry Heaton en Aron Head. James Murphy won wat later de derde race, voor Aaron Head en Jake Swann en dat met kleine verschillen.

De eerste van twee races van de Speed Euroseries startte met een incident aan de Source, tussen de twee snelle Wolf GB08 van Ivan Bellarosa en Agustin Cabanillas. Matteo Roccadelli, profiteerde hiervan en won, voor een terugkerende Bellarosa en José Ibanez. Bellarosa won zonder veel moeite de tweede race, voor Agustin Cabanillas en Francisco Garisto.

Racing Experience - Norma LMP3
Na de zege van de nieuwe Nova van Deldiche Racing op zaterdag verliep de wedstrijd van zondag helemaal anders voor het team van de familie De Cock. Thomas Piessens en Alex Cascatau hadden problemen met de benzinedruk en konden hun zege van zaterdag niet herhalen. Heel even leek de andere Norma van het team, de M20FC van Sam Dejonghe en Luc De Cock daarvan te kunnen profiteren, maar niets was minder waar. Sam Dejonghe zag zijn voorsprong smelten als sneeuw voor de herfstzon door een dubbele tussenkomst van de safety car en de winst was voor de Norma LMP3 van Racing Experience in handen van de jonge Luxemburgers Lea Mauer en Gary Hauser en dat voor de T2 Racing Norma M20FC in handen van Oliver Bertels en de Norma M20FC van Deldiche Racing. De Funyo-competitie zorgde voor het spektakel met winst voor Robin-Robin voor Bec-Fleury en Soares-Cannard. Er was ook een nieuwe zege voor de Belg Martin Lucas in de categorie Radical.

Caterham 310R & 270R
De wedstrijd van de Caterham 310R en 270R verliep zeer spannend, waarbij de Brit Jakes Sales de klasse 310R won voor Harry Cook en Harry George, terwijl de Duitser Domenique Mannsperger in de klasse 270R opnieuw zegevierde en dat voor Hugo Bush en Taylor O'Flanagan.

Van de Koopman Racing BMW M6 GT3 werd verwacht dat ze in race 2 van de Supercar Challenge opnieuw sterk voor de dag zouden komen, maar een lekke band van Max Jansen maakte dat de #123 niet in de top drie eindigde, terwijl zijn teamgenoot Bart Arendsen de race opnieuw won. De prachtige Bentley Continental GT3 van Roger Grouwels werd tweede, voor de V8 Zilhouette van Max Tubben. Zeges in de diverse klassen gingen naar De Borst-Van Oord (Hyundai TCR, Supersport 1), De Wit (Cupra TCR, Supersport 2), de Belgen Voet en Van den Broeck (Peugeot RCZ Cup, Sport), terwijl Maxime Oosten opnieuw won in de BMW M2 Racing Cup Benelux voor Sam Dejonghe. Die laatste won ook het Belgische klassement voor Fred Caprasse en Giovanni Scamardi.

Rendez-vous in 2023 voor twee nieuwe circuitmeetings van de R.A.C. Spa, met het Spa Euro Race in juni en het Racing Festival midden oktober…