van der Horst

Rally: Brandstofcrisis nekt strijd om beker van Frankrijk

Eric Mauffrey - Skoda Fabia Rally2
Eric Mauffrey - Skoda Fabia Rally2
In Frankrijk wordt de Finale Coupe de France, die dit weekend had moeten doorgaan in Béthune, afgelast. De benzinecrisis en een (nakend) tekort aan brandstof zette de prefectuur van Nord-Pas-de-Calais aan om het evenement te schrappen. Of er nog een 'bekerwinnaar' komt is onduidelijk.
Gingen Belgen recent nog tanken om de lage brandstofprijzen in Frankrijk, dan is er nu een omgekeerde beweging aan de gang. De prijzen werden onlangs, dankzij de overheid en een inbreng van TotalEnergies, fors verlaagd maar door stakingen dreigt nu een nijpend tekort, vooral in het noorden van Frankrijk, waar de Finale Coupe de France ging doorgaan.

De Finale verzamelt traditiegetrouw de beste 'amateurrijders' van elke regio, die dan samen strijden om de beker van Frankrijk. Die competitie staat los van de Franse asfalt- en onverhardkampioenschap en het Divisie 2-kampioenschap en laat teams toe in verschillende rally's punten te verzamelen. De Finale wordt vaak betwist in het zuiden en komt maar zelden naar het noorden. Béthune stelde zich, ook na veel omwegen, kandidaat als gaststad en was klaar om iedereen rond het belfort te ontvangen. Maar de prefectuur goeide roet in het eten.

In deze omstandigheden wou de prefect geen akkoord geven en zagen Béthune en de organisatie zich genoodzaakt om het evenement te schrappen, ook al vonden de verkenningen vorige week plaats en was alles in gereedheid gebracht.

Voorlopig is er nog geen sprake van een vervanger, ook al gaat het 'amateurseizoen' in Frankrijk, waar nu al punten te verdienen zijn voor 2023, nog even door. Na de coronacrisis is dit opnieuw een klap voor de (Franse) rallywereld.

Foto: Sandro Delaere



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Rally op dinsdag 11 oktober 2022.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons