van der Horst

Rally Circuit of Ireland: Lappi op weg naar zege en leidersplaats

Craig Breen - Peugeot 208 T16 R5
Craig Breen - Peugeot 208 T16 R5
De Fin Esapekka Lappi is met zijn Skoda Fabia S2000 op weg naar zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij ook reeds de Rally van Letland achter zijn naam zette. Thuisrijder Breen startte zijn thuisrally als favoriet met de Peugeot 208 T16 R5 waarmee hij won in Griekenland. De Ier stond voor de start aan de leiding in de tussenstand, gevolgd op amper 4 punten door de Fin Lappi.
Gisteren stond geen maat op de Fin die tijdens de eerste lus van vijf KP’s telkens de snelste chrono op de tabellen zette en richting service ging met 7 seconden voorsprong op de zeer snel gestarte Nederlander Kevin Abbring en 9 seconden op diens merkgenoot Breen. Lappi ging ook in de tweede lus door op zijn elan en won de eerste twee KP’s van de tweede lus waardoor hij maar liefst zeven proeven op rij achter zijn naam zette. Tijdens de zevende proef moest de onfortuinlijke Nederlander zijn Peugeot aan de kant zetten met een defecte radiator op het moment dat hij in een felle strijd verwikkeld was met Breen voor de tweede plaats. De Ier zette de drie slotproeven van dag 1 achter zijn naam en mocht gaan rusten met een achterstand van 12 seconden op leider Lappi terwijl een andere Ier, Barrable, in zijn Ford Fiësta R5 reeds een achterstand kende van 1min40 en in strijd was met de Skoda S2000 van de Duitser Wiegand voor de derde plaats.

De Ier Moffett was in zijn Ford Fiësta RRC de snelste op de eerste proef van dag 2 voor Lappi en Barrable. Ditmaal was het de Ierse thuisrijder Breen die de finish niet zag nadat zijn Peugeot op onverklaarbare wijze stil viel. Lappi en Wiegand verdeelden de overige KP-zeges onder elkaar en hierdoor is de Duitser terug gekomen tot op 8,7 seconden van de tweede plaats van Barrable. Door het wegvallen van de onfortuinlijke Breen is de strijd voor de zege volledig onthoofd. Nog drie KP’s restten nog op zaterdagnamiddag voor we weten wie uiteindelijk de zege pakt in de vierde wedstrijd van het ERC seizoen.

Foto: ERC.ComSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zaterdag 19 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Circuit of Ireland Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons