van der Horst

Rally Circuit of Ireland: Lappi pakt zege en leidersplaats in het kampioenschap

Lappi - Skoda Fabia S2000
Lappi - Skoda Fabia S2000
Zoals verwacht heeft de Finse Skoda rijder Lappi zijn tweede zege van het seizoen gepakt en is nu ook leider in het kampioenschap. Tijdens de laatste dag had hij geen tegenstand meer. De wedstrijd kreeg dan op het einde wat meer kleur door de felle strijd om de tweede plaats tussen de Ierse thuisrijder Barrable in zijn Ford Fiësta R5 en de Duitser Wiegand in de Skoda Fabia S2000. Het was in extremis de Duitser die aan het langste einde trok en Skoda een 1-2 schonk.
De Circuit of Ireland Rally moest eigenlijk een driestrijd worden tussen thuisrijder en kampioenschapsleider Breen, zijn Finse opponent Lappi en de Nederlander Abbring.

Nadat een schitterende Abbring reeds vroeg in de wedstrijd de handdoek moest werpen met problemen aan de radiator van zijn Peugeot 208 T16 R5 was het uiteindelijk Lappi die de rally naar zijn hand zette en Breen op een achterstand fietste van 12,6 seconden. Zijn landgenoten Barrable, Moffett en de Duitser Wiegand moesten onder elkaar uitmaken wie de laagste podiumtrede zou innemen.

Maar er zat geen tweede overwinning in voor Peugeot dat de Rally van Griekenland reeds achter zijn naam zette. Nadat de Peugeot van Abbring vroegtijdig naar de kant moest was het ook de beurt aan merkgenoot Breen die op zijn thuisbasis met een identiek probleem kreeg af te rekenen. Lappi dus in zijn Skoda Fabia S2000 met de vingers in de neus richting overwinning en de leiding in het kampioenschap.

Achter hem was het ondertussen drummen voor de tweede plaats. Moffett pakte met zijn Ford Fiësta RRC de eerste KP van de slotdag, maar Wiegand en Barrable bleven bij de les. Met nog drie KP’s te gaan tijdens de slotlus had de Duitser nog 8,7 seconden achter op Barrable terwijl Moffett naar de zevende plaats was terug gezakt. Op de voorlaatste KP pakte Wiegand definitief de tweede plaats en gaf die niet meer af. Barrable redde de Ierse eer en mocht mee op het podium.

Lappi dus aan de leiding in de tussenstand met 21 punten voor op Breen en 50 op Wiegand. Het is dus niet ondenkbaar dat we deze top 3 mogen verwelkomen tijdens de Belgische manche in Ieper die dan de eerste periode afsluit van het ERC Championschip.

Foto: ERC.Com



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons