van der Horst

WRC: Rally de Portugal: Evans leidt na slopende vrijdag

Elfyn Evans: Toyta Yaris WRC
Elfyn Evans: Toyta Yaris WRC
De Britse Toyota-rijder Elfyn Evans heerste tijdens een bijzonder zware openingsdag van de Vodafone Rally de Portugal en leidt op vrijdagavond met zijn Toyota Yaris voor Toyota Gazoo Racing-teamgenoot Kalle Rovanperä. Onze landgenoot Neuville was een ganse dag bij de les en in strijd voor de eerste plaats. Tot hij met pech werd achteruit geslagen.
Een zwaar gevecht tijdens de openingslus werd vanmiddag een kwestie van overleven door de hitte, het stof en de met stenen bezaaide Portugese wegen. Het zou een zware tol eisten in deze eerste gravelwedstrijd van het FIA World Rally Championship.

Evans won vier van de acht klassementsproeven in zijn Yaris en zette na 125 km tegen de klok zijn Finse trammaat, die twee keer naar de beste tijd knalde, op voorlopig 13,6 seconden.
De lage startpositie van de Welshman sprak duidelijk in zijn voordeel. Hij kon profiteren van een betere grip op de KP’s die door de vroege starters waren schoongeveegd.

Thierry Neuville was wel de eerste leider na winst op donderdagavond in de straten van Coimbra. Onze landgenoot moest zijn leiderspositie reeds snel uit handen geven aan Evans met twee snelste chrono’s op rij op vrijdagmorgen.
Loeb pakte de vierde KP en kwam nipt aan de leiding voor Evans en Neuville. Een KP verder parkeerde hij zijn Ford Puma echter tegen een muur en moest naar het opgavepark. Zijn landgenoot Ogier pakte op zijn beurt de vijfde KP voor zijn rekening en kwam zodoende de top 3 binnen. Maar twee lekke banden deden de Fransman strandden langs de kant van de weg zonder reservewielen aan boord.

Neuville was een ganse dag prominent aanwezig vooraan en stond op twee KP’s van het einde van dag 1 op een knappe 2de plaats en amper zeven seconden van de Brit Evans. In de voorlaatste en de laatste KP’s samen verloor hij echter ongeveer 1min44 met een defecte aandrijfas. De onfortuinlijke Hyundai-rijder viel terug naar de zevende plaats
Op zaterdag wacht de deelnemers nog meer ellende met twee lussen telkens drie KP’s in het Cabreira-gebergte.

1. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris
2. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris +13.6sec
3. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 +44,4sec
4. T Katsuta / Een Johnston GBR Toyota GR Yaris +49.6sec
5. G Greensmith / J Andersson GBR Ford Puma +1min 00.7sec
6. P-L Loubet / V Landais FRA Ford Puma +1min 15,6sec

Foto: WRC.com
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op vrijdag 20 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons