van der Horst

Rally Finland: Neuville verkeert in supervorm en leidt na eerste dag

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Het is geleden van 2005 toen François Duval in een Citroën Xsara de WRC Rally van Australië, de laatste van het seizoen, won dat we een landgenoot een WK rally zagen domineren. Acht seizoenen verder is Thierry Neuville erin geslaagd om de eerste wedstrijddag in winnende positie af te sluiten. Met zijn Ford Fiësta RS WRC was hij de meest regelmatige rijder tijdens de openingsdag van de Rally van Finland, en dat op een terrein waar Finnen en andere Scandinaven quasi onklopbaar zijn. En bovendien terwijl op Latvala na niemand van de concurrentie echt in de problemen kwam.
We mogen wel hopen, maar uiteraard het vel van de beer nog niet te vroeg verkopen. Er komen nog twee zware dagen en 17 KP’s.

Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
We kregen wel een zeer spannende eerste wedstrijddag met zeer kleine verschillen. Ogier was met de VW Polo R WRC de eerste leider en nadat Neuville de tweede KP achter zijn naam zette, kwam onze landgenoot samen met de Finse Citroënrijder Mikko Hirvonen ex aequo aan de leiding met een miniem verschil op Ostberg, Ogier, Novikov, Mikkelsen en Hänninen. Latvala waren we ondertussen kwijt gespeeld met een gebroken ophanging na het raken van een steen.
Ogier was dan opnieuw de snelste voor Neuville op de derde proef en kwam op zijn beurt ex aequo aan de leiding.

Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
KP 4 was dan voor de Citroën van thuisrijder Hirvonen die opnieuw en voor de derde maal op vier KP’s was er aan de leiding een ex aequo met Neuville en Hirvonen. Ogier volgde op anderhalve seconde terwijl de Ford van Ostberg vierde stond op vijf tellen.



Thierry Neuville
Thierry Neuville
Met Ostberg kregen we de vierde winnaar op vijf KP’s waardoor de Noor zich kon positioneren op de tweede positie op 2 seconden van Neuville gezien Hirvonen 16 tellen verloor. Tijdens de laatste korte proef van dag één was Neuville opnieuw nipt de snelste en hij mag gaan rusten met een voorsprong van 5,2 sec. op Ogier die de tweede plaats over nam van Ostberg die nu derde is op 8,9 sec. Hirvonen volgt op P4 en telt 13,8 sec. achterstand, terwijl Hänninen de voorlopige top 5 afsluit op 17 eenheden van leider Neuville.




Morgen vrijdag staan opnieuw negen proeven op het menu, goed voor 148,5 km tegen de klok.

Foto's: RIP/Ferraro & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 1 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons