van der Horst

Rally Finland: Ogier wint – Neuville pakt 2de plaats in kampioenschap (Foto update)

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
De Rally van Finland is achter de rug en via een vijfde overwinning in acht rally's blijft de Franse Volkswagen rijder Sébastien Ogier ruim op titelkoers. Deze achtste rally van het kampioenschap werd vooral gekenmerkt door de mooiste strijd die we dit seizoen reeds te zien kregen. In Finland waar in het verleden de thuisrijders en andere Scandinaven nauwelijks te verslaan waren heeft na twee seizoenen op rij met Loeb opnieuw een Fransman gewonnen. De derde in de geschiedenis samen met Loeb en Aureol.
Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
Dag één was bijzonder spannend en onze landgenoot Neuville mocht voor het eerst in zijn nog jonge WRC-carrière in winnende positie gaan rusten. Ogier liet echter niet begaan en zette in dag twee orde op zaken. Enkele kleine problemen zoals wat lekke banden en enkele sorties maakten het de Franse VW Polo-rijder wat makkelijker en hij kon een halve minuut voorsprong bijeen harken.


Neuville-Östberg-Ogier
Neuville-Östberg-Ogier
Dag 3 stond dan volledig in het teken van het Fordduel tussen teamgenoten Thierry Neuville en Mads Östberg, terwijl Sebastien Ogier zijn voorsprong consolideerde. Het werd een lange veldslag waarin werd gegoocheld met tienden van een seconde, tot op de voorlaatste KP Östberg plots tijd verloor en naar eigen zeggen werd gehinderd door een steen midden op de weg waardoor hij een spin maakte bij het ontwijken van het object. Bizar, maar zodoende kwam Neuville veilig op de tweede plaats, waarna hij ook nog eens de snelste chrono draaide in de Power Stage wat hem nog eens drie extra punten opleverde.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Normaliter had dit voldoende geweest om Latvala van de tweede plaats te stoten in de tussenstand van het kampioenschap. Maar de Fin kwam na zijn uitstap op dag één terug in de rally en kon ook een puntje meegraaien in de Power Stage. Zodoende komen Neuville en Latvala beiden op de tweede plaats in de tussenstand. Geen enkele Belg deed hem dit voor.


Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul
Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul
Onze landgenoot reed een schitterende rally waarin hij vijf KP-zeges boekte tegenover twaalf voor Ogier, vier voor Östberg en twee voor Hirvonen. Neuville stond constant onder druk en in tegenstelling tot het verleden kan hij daar nu beter mee om. Na de derde plaats in Griekenland, de tweede in Sardinië dus een derde podiumplaats op rij voor de Oostkantonner. En naar onze mening was dit voor Neuville de beste wedstrijd uit zijn WRC-carrière, gezien deze tweede plaats in Finland een pak moeiljker was dan tijdens de Rally van Sardinië.


Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
In de tussenstand telt Sébastien Ogier en zijn VW Polo R WRC nu 181 punten tegenover 91 voor zijn teamgenoot Latvala en onze landgenoot Neuville die de tweede plaats delen. Er blijven nog 140 punten te verdelen over de vijf resterende rally's, maar niemand die nu nog twijfelt aan het feit dat Ogier zijn eerste titel quasi een feit is. Maar dit zal niet de grootste zorg zijn van Neuville die alles in het werk zal stellen om zijn tweede plaats in het kampioenschap te verdedigen.


Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Hirvonen werd afgelopen weekend eerste Citroënrijder en pakte na een moeilijke wedstrijd de vierde plaats. Hij springt samen met ploegmaat Sordo zodoende over Sébastien Loeb naar de respectievelijk vierde en vijfde plaats in de tussenstand van het kampioenschap.




Foto's: RIP/Ferraro & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 3 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons