van der Horst

Rally Finland: Östberg pakt leiding in zeer spannende rally

Mads Östberg - Ford Fiësta RS WRC
Mads Östberg - Ford Fiësta RS WRC
De eerste lus van dag 2 is achter de rug en het blijft waanzinnig spannend met veel positiewissels. Onze landgenoot Thierry Neuville mocht na een zeer knappe eerste dag vandaag starten als leider met een voorsprong van 5,2 seconden op WK-leider Loeb, 8,9 tellen op de Noor Ostberg en respectievelijk 13,8 en 17 seconden op thuisrijders Hirvonen en Hanninen.
KP1 was voor de Citroën van Hirvonen voor Östberg, Latvala die opnieuw van de partij was en zijn ploegmaat bij Volkswagen, Sébastien Ogier. Neuville verloor 11 seconden en ook de leiding ten voordele van teamgenoot bij Ford, de Noor Mads Östberg en ook Ogier die naar de tweede plaats oprukte. Neuville dook naar de derde plaats, maar op amper 1,9 seconden van de nieuwe leider.

Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
De tweede proef van dag 3 was een ex aequo tussen de beide Polo-rijders Ogier en Latvala voor Östberg, Hirvonen en Neuville. De Russische Fordrijder Novikov, 8ste in de tussenstand op een halve minuut van de leider, donderde van de baan, verloor meer dan twee minuten en verhuisde naar de 13de plaats in de tussenstand op bijna drie volle minuten. Opnieuw kregen we een nieuwe leider, reeds de vijfde wissel op acht proeven. Ogier nu opnieuw aan de leiding met amper 2/10 sec. voor op Ostberg, 3,3 sec. op Neuville en 5,1 sec. op Hirvonen. Een prachtige strijd tussen vier piloten en drie merken.

Östberg pakte de derde proef van dag 2 en hij kwam zodoende opnieuw aan de leiding voor Ogier, Hirvonen en Neuville die een plaatsje verloor aan de Finse Citroënrijder.

Ogier was dan weer de snelste tijdens de laatste KP van de eerste lus en ging richting service met een achterstand van 8/10 sec. op de Noorse Fordrijder Östberg. Hirvonen staat derde op 7,5 eenheden, terwijl Neuville toch wat kostbare tijd verloor en vierde staat op 11,4 seconden van de leider. Meeke is vijfde op bijna een minuut achterstand, terwijl we Hänninen verloren die iets te wijd stuurde in een linkse bocht en een steen raakte. Hierdoor werd een draagarm van de ophanging afgerukt en moest de onfortuinlijke Fin zijn privé ingezette Ford Fiësta aan de kant zetten.

Foto's: RIP¨/ Ferraro & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 2 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons