van der Horst

Rally van Haspengouw: Freddy Loix opent BK met zege

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix heeft de Rally van Haspengouw voor de vierde keer in zijn carrière op zijn naam geschreven. De Limburger haalde het in zijn Skoda Fabia R5 na een ijzingwekkende strijd van Kris Princen (Peugeot 208 T16) en Chris Van Woensel (Mitsubishi Lancer WRC).
  • Powercars
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC05
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC05
Het beloofde een mooie strijd te worden, en dat werd het ook. De belangrijkste tenoren waren meteen op de afspraak. Kris Princen opende het best met een besttijd, Freddy Loix en Vincent Verschueren volgden.  Maar Chris Van Woensel nam met een reeks toptijden de koppositie over en mocht als leider een eerste keer terug naar Landen. Princen volgde op 5’7, Loix op 7’5 en ook Verschueren bleef in de buurt op 17’2.Tom van Rompuy - Citroën DS3 R5
Tom van Rompuy - Citroën DS3 R5
Ondertussen had de rally al slachtoffers geëist. Tom Van Rompuy moest zijn Citroën DS3 R5 op kant zetten toen een bout van het voorwiel afbrak bij het aansnijden van een bocht. “We gebruikten nochtans de lijn die anderen ook reden”, aldus een ontgoochelde Van Rompuy. Philippe Stéveny plantte zijn Fiesta R5 ook in het decor. De zwaarste klapper kwam echter op naam van Jourdan Serderidis die op de tweede proef verrast werd door een put en zo van de weg werd gekatapulteerd. De Belgische Griek ging meerdere keren over de kop maar kwam er, net zoals zijn co-rijder Fred Miclotte, met de schrik van af.

Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5 Godrive
Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5 Godrive
De tweede ronde  begon met een valse noot door de annulatie van Halle-Booienhoven. Loix begon met een besttijd. De Limburger nam ook halfweg de wedstrijd de leiding. Hij werd daarbij geholpen door Chris Van Woensel die 20 seconden straftijd opliep. Lang kon Loix niet genieten van die eerste plaats, want Kris Princen nam na de tweede doortocht van Horpmaal de leidersplaats opnieuw over, maar moest die luttele kilometers verderop terug afgeven aan Loix.

Vincent Verschueren lag tot dan op de loer, maar op de achtste proef, die van Walshoutem brak er iets aan het wiel achteraan. De Oost-Vlaming viel terug naar de zesde plaats maar knokte zich toch nog naar de vierde stek.

Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Met nog vier proeven te gaan had Loix een voorsprong van 2’6 op Princen. Fast Freddy stak in slotronde nog een tandje bij en boekte drie snelste tijden, meteen goed voor zijn vierde overwinning in deze rally. Princen moest uiteindelijk de duimen leggen. Hij keek aan de finish aan tegen een achterstand van 10 luttele seconden. Chris Van Woensel verloor in het slot nog wat tijd en eindigde op 39’ van de winnaar. Verschueren snoepte in extremis nog de vierde plaats van Bob De Jong af die een anonieme maar goede wedstrijd reed. Cédric Cherain, lang op weg naar stek vier, moest in de slotfase de strijd staken met een gebroken wiel.

Guino Kenis - MINI WRC
Guino Kenis - MINI WRC
Steven Dolfen was de snelste bij de R2-wagens. Hij had bijna anderhalve minuut voorsprong op Joachim Wagemans die wel beste Junior werd. In de M-Cup ging de wint naar Patrick Diels, die Franky Boulat voorbleef na een mooie strijd. In het criterium ging de zege naar Wim Lootens, voor Bjorn Renier.Foto's: RIP, Vincent Wouters & Martijn Wouters

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op zondag 28 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons