van der Horst

Rally Haspengouw: Nog een zege voor DG Sport Compétition

Afgelopen zaterdag werd met de Rally van Haspengouw het langverwachte startschot van het Belgische rallykampioenschap 2022 gegeven. DG Sport Compétition bevestigde er met zijn aanwezige Citroëns C3 Rally2 zijn uitstekende vorm. Niet alleen wisten Stéphane Lefebvre en Xavier Portier er de zege te veroveren, maar Jos Verstappen en Kris Botson, Maxime Potty en Renaud Herman, en ook Richard Pex en Johan Findhammer maakten heel wat indruk! Vier wagens aan de start, vier aan de finish, uitstekende resultaten: voor het team uit Theux waren er redenen genoeg om tevreden te zijn.
  • STX Motorhomes
“Afgelopen zaterdag heeft DG Sport Compétition als team een schitterende dag beleefd”, stelde team principal Alain Georges. “Niet alleen presteerden we sterk, maar elk heeft zijn of haar rol ook tot in de puntjes verzorgd. Stéphane Lefebvre was gekomen om te winnen, slaagde in zijn opzet, maar hij heeft ook zijn teammaats met minder – en soms zelfs geen – ervaring geholpen. Naast de eigenlijke resultaten was er ook de manier waarop en de team spirit, waardoor we uiteindelijk allemaal in de wolken zijn…”

De Condrozrally met Stéphane Lefebvre, de Spa Rally met Yohan Rossel, en nu ook de Rally van Haspengouw met dezelfde Lefebvre, deze keer met Xavier Portier als corijder. Het lijdt geen twijfel dat DG Sport Compétition in het hoogstaande Belgische rallykampioenschap een indrukwekkende kruissnelheid heeft gevonden. Een ‘drie op een rij’ die om nog meer successen vraagt, en die bevestigt dat het door het team aangeboden pakket simpelweg ideaal is.

“Het was belangrijk om in de aanvangsfase het verschil te maken, toen de omstandigheden nog heel lastig waren”, legt Stéphane Lefebvre uit. “En dat heeft gewerkt. Ik geef toe dat ik op dit parcours verrast was door de grote verschillen. Eens ik vooraan een comfortabele buffer had, ben ik de wedstrijd beginnen controleren, want we moest voorzichtig blijven. Je kan hier snel lek rijden en ook tijdens de laatste chronoritten waren we echt op onze hoede. Ik kijk nu al uit naar de South Belgian Rally!”

Ook tijdens deze eerste manche van het kampioenschap gaf Stéphane Lefebvre de indruk alle parameters te controleren. “Met Stéphane aan rally’s deelnemen is een waar plezier, voor het hele team”, gaat Alain Georges verder. “Het is ontzettend aangenaam, zoals zijn teamgenoten dit weekend konden vaststellen."

Zijn teammaats, die konden uiteraard op heel wat minder ervaring beroep doen. De jonge Maxime Potty, met Renaud Herman als corijder, legde uiteindelijk beslag op de zevende plaats. “Zoals we al tijdens onze testsessie in de Vogezen konden vaststellen kan Maxime hele mooie dingen laten zien”, analyseert Alain Georges. “Hij maakte wel enkele kleine foutjes, maar het potentieel is duidelijk aanwezig. Nu zullen we zijn data naast die van Stéphane Lefebvre leggen, om zo zijn leerproces – dat pas begonnen is – verder te zetten. De manier van werken is verschillend, en Maxime geeft blijk van een enorm enthousiasme. Het beste moet dus nog komen…”

En wat dan te zeggen van Jos Verstappen? Alle fans en volgers keken uit naar wat de vader van de wereldkampioen F1 kon laten zien, en hij verbaasde menigeen. Na de eerste lus prijkte hij op een verbazende vierde plek – in zijn allereerste rally! – en Verstappen legde uiteindelijk beslag op een achtste plaats, tegelijk goed voor de zege in de nieuwe Masters Cup, voorbehouden aan rijders boven de 50. “Daar valt weinig aan toe te voegen, behalve dan dat de snelheid en de stuurmanskunst van Jos simpelweg indrukwekkend zijn”, stelt Alain Georges. “Aan het eind van de rally, en dan zeker in het donker, bleek hij wat vermoeid en beging hij wat kleine foutjes. Maar daar zullen we een oplossing voor vinden, verder aan blijven werken, en dan zullen jullie wel zien dat Verstappen dit jaar nog veel mensen zal verrassen. Wat het nog plezanter maakt, is dat Jos zich daar helemaal niet druk om maakt. Hij blijft met beide voeten op de grond en amuseert zich rot.”

Ook Richard Pex, goede vriend van Jos Verstappen, beleefde enorm veel plezier aan de Haspengouw. “Hij stond aan de finish, en voor zichzelf voelde dat alsof hij een manche van het wereldkampioenschap had gewonnen!”, lacht Georges. “Toen Jos Verstappen en Stéphane Lefebvre hem bij het overschrijven van het podium een ware ovatie gaven, zweefde hij een meter boven de grond, denk ik. Hij vond het fantastisch, en ook van de sfeer binnen het team was hij zeer onder de indruk.”

Of hoe de openingsmanche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2022 op de best mogelijk manier werd afgerond. Richting Vresse-sur-Semois nu, voor de South Belgian Rally, met een parcours waarop de allerbesten hun talenten kunnen laten schitteren.

DG Sport Compétition
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zondag 27 februari 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons