Rally van Argentinië: Loeb neemt leiding over na schuiver van Ogier

Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Het was een zware en bewogen derde wedstrijddag in de Rally van Argentinië. Niet geheel onverwacht natuurlijk met een menu dat vier lange KP’s van 40 km bevatte over een parcours dat er modderig en mistig bij lag... Het belangrijkste wapenfeit van de dag is dat negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb het commando overnam, na een fout van de leider in de tussenstand voor het wereldkampioenschap, Sébastien Ogier.
Sébastien Ogier won nog de eerste proef met Sébastien Loeb in zijn zog, na 40 km tegen de chrono moest hij amper 1.4 seconden toegeven. Hirvonen, Østberg en Latvala volgden ook kort, waardoor de tussenstand amper veranderde, maar in de tweede KP van de dag maakte de Volkswagen-piloot een zeldzame fout en schoof rechtdoor. De Franse WK-leider verloor 44 seconden. Ford-rijder Østberg won de proef met een halve seconde op Loeb, die de nieuwe leider werd voor zijn Citroën-ploegmaat Hirvonen op 9 seconden en Ogier op 26 tellen.

Sébastien Ogier
Ogier kreeg carte blanche van zijn werkgever om het verschil met Loeb opnieuw dicht te fietsen, maar een KP verder verloor hij opnieuw een handvol seconden door een leegloper. Ogier moest amper 3,4 seconden inleveren, maar Hirvonen verging het slechter. Ook hij kreeg af te rekenen met een lekke band en verloor 36 seconden. Hierdoor kon Ogier opnieuw een plaats goed maken richting de tweede stek achter leider Loeb.

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Op KP 4 liet Ogier opnieuw 10 seconden liggen. Ook Hirvonen moest maar liefst zes minuten inleveren, terwijl Latvala een tweetal minuten liet liggen. De kaarten werden volledig herschud. Loeb zat nu stevig in het zadel met 40 seconden voorsprong op Ogier, die nu op zijn beurt 2 minuten voor had op de Ford van Novikov die de derde plaats van Hirvonen inpikte. Latvala stond nog steeds vierde, maar op 3 min. 53 sec. van leider Loeb. We krijgen dus nog een mooie strijd voor de derde plaats tussen de Rus en de Fin.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Ondertussen is Thierry Neuville op kousenvoeten opgeschoven naar de vijfde plaats op 3 minuten en 31 seconden van de Franse wereldkampioen. Vannacht Belgische tijd staat nog een Super Special op het menu alvorens de piloten op stok kunnen gaan voor de de vierde en laatste wedstrijddag in de rally van Argentinië editie 2013.

Foto's: Racing International Photography & Willy Weyens

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 3 mei 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Argentina.