van der Horst

Rally van Australië: Ogier wint - Neuville in extremis tweede

Ogier-Ingrassia winnaars in Australië
Ogier-Ingrassia winnaars in Australië
Eén KP voor het einde van de Rally van Australië stond de champagne bij VW Motorsport reeds letterlijk klaar om de eerste wereldtitel te vieren van de Fransman Sébastien Ogier. Dat er champagne is gedronken is een feit, want Ogier won de rally, pakte 19 besttijden op 22 KP's en pakte in Australië op overtuigende wijze zijn zesde zege van het seizoen. Maar de wereldtitel vieren moeten ze nog een beetje uitstellen, en daar zorgde onze landgenoot Thierry Neuville dan weer voor.
  • Dreamdrive
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Meteen de zevende zege op tien wedstrijden van Volkswagen tijdens het debuutseizoen van het Duitse merk in WRC als we de overwinning van Latvala in Griekenland er bijtellen. De posities lagen deze nacht (Belgische tijd) reeds theoretisch vast voor de start van de laatste dag met nog twee lussen van drie KP’s en goed voor 125 km tegen de klok. Normaliter zou Ogier de rally winnen voor Hirvonen die met een tweede plaats belangrijke punten kon sprokkelen voor het merkenkampioenschap. Neuville van zijn kant zou zeer tevreden zijn met de derde plaats en kon zodoende het verschil met Latvala in de strijd om de vice titel iets vergroten.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Hirvonen opende de slotdag met een besttijd in zijn Citroën met 0.1 seconde voorsprong op Ogier. Maar de andere vijf proeven waren opnieuw voor de Fransman die er dit weekend opnieuw een one-man show van maakte. Latvala was bijzonder gretig, maar Neuville had de zaak onder controle en dichter dan 25 seconden zou de Fin niet komen en dat terwijl het verschil met Hirvonen status quo bleef. Ogier won ook de power Stage, wat hem nog eens 3 extra punten opleverde. De enige die hem nog van zijn voorlopige titel kon houden was Neuville, maar dan moest de Ford rijder tweede eindigen en ook nog eens tweede in de Power Stage.

Ogier-Ingrassia - VW Polo R WRC
Ogier-Ingrassia - VW Polo R WRC
En eens temeer mochten we ondervinden dat de bloemen pas na de meet worden uitgedeeld. Hirvonen kreeg een lekke band, verloor bijna een minuut en moest zijn tweede plaats inleveren aan Neuville die daarenboven nog eens de tweede chrono draaide. Ook Latvala verloor een minuut tijdens de laatste KP, maar de Fin verloor geen positie en eindigt vierde. Het onverwachte scenario voltrok zich en Ogier komt één puntje te kort om nu reeds zijn titel te vieren in Australië. Met nog drie wedstrijden te gaan is het verschil tussen Ogier en Neuville 83 punten terwijl er nog 84 te verdienen zijn. Dus puur mathematisch gezien moet de Fransman nog wat geduld oefenen.

Meer dan waarschijnlijk zal Ogier de titel pakken tijdens de Rally van Frankrijk op eigen bodem. Neuville heeft nu 19 punten voor op Latvala in de strijd voor de vice titel. En met nog 84 punten te verdelen kan onze landgenoot nog niet spreken van een veilige marge. Ook met Hirvonen moet er nog rekening worden gehouden, want ook hij heeft met een achterstand van 26 punten op Neuville nog uitzicht op de tweede plaats in de eindstand. 

Foto's: Willy Weyens , VW & RIP-Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 15 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Australia.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons