van der Horst

Rally van Corsica: Latvala zet zich op kop

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala mag zondag als leider de slotdag van de Tour de Corse in. De Fin murwde zich op de twee zaterdagproeven voorbij de verrassing van de openingsdag Elfyn Evans. Na een chaotische vrijdag liet het noodweer van de voorbije dagen zich ook op zaterdag nog voelen. De openingsproef werd geannuleerd.
Kevin Abbring - Hyundai i20 WRC
Kevin Abbring - Hyundai i20 WRC
Dat was dezelfde proef die vrijdag ook al van het programma werd gehaald. De rijders klaagden vandaag allemaal over moeilijke omstandigheden met veel modder en stenen op de baan.

Thierry Neuville mocht na zijn vroege opgave als eerste de weg op. Hij opende met een matige twaalfde tijd. Hij had wel een klein excuus want de concurrentie werkte de proef vrijdag al eens af. Maar ook op de zesde proef, met een lengte van ruim 48 kilometer de langste van het weekend, gaf de Oostkantonner niet de indruk dat hij een hoofdrol had kunnen opeisen dit weekend.

Het werd vooral een goede dag voor Volkswagen. Latvala klokte de besttijd op de openingsproef en zette zich met een tweede tijd op proef zes op kop van de wedstrijd ten koste van Elfyn Evans. De Brit blijft met een achterstand van amper twee seconden wel de belangrijkste belager van Latvala.

Andreas Mikkelsen zorgde met heel regelmatige tijden voor een tweede Volkswagen op het voorlopige podium. De Noor moet al een halve minuut goedmaken op zijn Finse teamgenoot.

Mads Östberg - Citroën DS 3 WRC
Mads Östberg - Citroën DS 3 WRC
De verliezer van dag was de jonge Nederlander Kevin Abbring. Hij parkeerde vrijdag zijn Hyundai nog op de tweede plek, maar viel op zaterdag terug naar plaats vijf, op een minuut van de leider. Abbring zit momenteel in de tang van Citroën, met Kris Meeke op een vierde stek en Mads Ostberg op plaats zes. 

De eerstvolgende Hyundai vinden we pas terug op plaats zeven. Die positie is weggelegd voor Hayden Paddon. Hij gaat de twee privé-Fiesta’s van Bryan Bouffier en Stéphane Sarrazin vooraf. Ott Tänak rondt de top tien af, voor Dani Sordo en Stéphane Lefebvre.

In WRC2 houdt een ontketende Julien Maurin in zijn Ford Fiesta de Skoda Fabia van de Fin Esapekka Lappi af. De oud-Franse kampioen heeft bijna twintig seconden voorsprong. Armin Kremer, ook al in een Fabia, volgt op plaats drie, voor Toyota-pupillen Eric Camilli en Teemu Suninen. Craig Breen staat voorlopig zesde. Ondertussen leidt Quentin Gilbert de debatten bij de Juniors en WRC3. Hij gaat bij de Juniors Yohan Rossel en Terry Folb vooraf. In WRC3 komt Simone Tempestini nog piepen tussen Gilbert en Rossel.

Zondag staan er nog drie proeven, waaronder de Power Stage op het programma.

Sandro Delaere
Foto's: Racing International Photography - Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 3 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Frankrijk.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons