van der Horst

Rally van de Azoren: Lukyanuk versus Kajetanowicz

Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
Kajetan Kajetanowicz - Ford Fiesta R5
De Rally van de Azoren is de vierde rally van het ERC seizoen. Een wedstrijd met een mix van gravel en onverhard, maar waarbij het aantal kilometer gravel toch de bovenhand krijgt. Met Ieper op het einde van de maand is het kampioenschap halfweg. Waarschijnlijk zal de uitslag van dit weekend voor sommige piloten dan ook doorslaggevend zijn of ze al dan niet aan de Belgisch manche van het ERC zullen deelnemen, want op het einde van het seizoen worden de zeven beste resultaten in rekening gebracht voor het kampioenschap. De reguliere rijders mogen dus drie resultaten laten vallen.
De Rally van de Azoren kende een spannend verloop tijdens de eerste wedstrijddag op donderdag met vier verschillende winnaars op vier KP’s. De Poolse ERC leider  Kajetan Kajetanowicz was de eerste winnaar met zijn Ford Fiësta R5 terwijl zijn voornaamste opponent in het kampioenschap, de Rus Alexey Lukyanuk (Ford Fiësta R5) de eerste trein mistte en pas de 18de chrono klokte op de eerste KP en met een achterstand van 13 seconden richting de tweede KP ging. Deze werd gewonnen door de Portugees Moura, ook al in een Ford Fiësta R5. Hij was meteen ook de nieuwe leider.

Ondertussen was Lukyanuk bezig aan een indrukwekkende remonte en won de derde KP terwijl Kajetanowicz opnieuw leider werd. De Let Sirmacis was met zijn Skoda Fabia R5 een van de meest regelmatige rijders tijdens de openingsdag en scoorde zijn eerste scratch tijden de slotetappe.

Zodoende mocht Kajetanowicz gaan rusten met één seconde voorsprong op Sirmacis en 3,7 tellen op Kajetanowicz die een mooie inhaalrace lukte. Moura was de enige die de top 3 nog kon volgen en was voorlopig vierde op 10 seconden.    

Tijdens de tweede wedstrijddag op vrijdag stonden twee lussen van drie KP’s op het menu met een totaal van een dikke 80 km tegen de chrono.
Tijdens deze zes KP’s werd meteen duidelijk wie momenteel de lakens uitdeelt in het ERC; en dat zijn het duo Kajetanowicz en Lukyanuk. De Rus zette vier van de zes proeven achter zijn naam tegen twee voor de Pool. Zodoende kwam net voor het einde van de tweede dag de Rus aan de leiding met een voorsprong van net geen 10 seconden op zijn Poolse rivaal. Moura is de enige die met een achterstand van 40 seconden nog binnen de minuut van de leider kon blijven. Sicmacis volgtdeop 1min05.

Vandaag zaterdag krijgen de rijders nog twee lussen van drie KP’s voor de wielen geschoven. Samen goed voor iets meer dan 100 km tegen de tijd. En dan weten we wie de ERC manche in Ieper als leider zal aanvangen.

Foto: ERC.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zaterdag 4 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye Açores.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons