Rally van Estland: Otto Tanak wint op eigen bodem

Otto Tanak - Ford Fiësta R5
Nadat de Estse thuisrijder Otto Tanak met de Ford Fiësta R5 op eigen bodem tijdens de eerste wedstrijddag op vrijdag acht van de negen KP’s achter zijn naam zette, mocht hij dan ook gaan rusten met een geruststellende voorsprong van 44 seconden op zijn land- en merkgenoot Körge en 47 tellen op de Russische Mitsubishi rijder Lukyanuk die een schitterende eerste dag achter de rug heeft en leider is in Groep N.
Alexey Luyanuk - Mitsubishi Lancer Evo X
Nog drie lussen of zes KP’s stonden op het menu van tweede of de slotdag van de Rally van Estland.
Tanak ging van start zoals hij een dag eerder eindigde, nl. met een nieuwe scratch. De Est kon zodoende nog verder zijn voorsprong uitdiepen. Körge en Lukyanuk vochten voor de tweede plaats een verwoed gevecht uit. De Rus won de tweede KP en kwam zodoende op amper 7/10 sec. van de tweede plaats van Lörge.
Tanak won dan weer de twee volgende proeven en de heren gingen voor de laatste maal richting service om nadien nog de twee slotetappes af te werken. Tanak was toen reeds buiten schot, maar voor de tweede plaats tussen Körge en Lukyanuk was er een verschil van amper 1/10 seconden. De reguliere Europese rijders Lappi en Wiegand stonden op dat moment op een respectievelijke vijfde en zevende plaats gezien de Est Kruuda zich er tussen had gewrongen.

Lukyanuk trok alle registers open en won de eerste KP van de slotlus. Hij pakte de tweede plaats over van Körge en gezien het geringe verschil van 4,8 seconden zou de laatste proef beslissen wie zich de tweede plaats zou toeëigenen. De Rus zette opnieuw de snelste chrono op de talbellen en werd zodoende schitterend tweede met een Groep N Mitsubishi. Tanak werd uiteraard winnaar met 11 zeges op 15 proeven. Körge werd derde voor Aus in de tweede Mitsubishi Groep N. De Fin Lappi werd vijfde en doet een goede zaak in het Europees kampioenschap. Kruuda parkeerde zijn Peugeot R5 op de zesde plaats voor de Skoda Fabia S2000 van de Duitser Wiegand. Deze laatste komt nu definitief op de tweede plaats van het EK na Lappi en voor Breen die afwezig was in Estland.

Foto's: ERC.com

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zondag 20 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estonia.