van der Horst

Rally van Estland: Tanak dicteert de wet op eigen bodem

Ott Tanak - Ford Fiësta R5
Ott Tanak - Ford Fiësta R5
Met de Rally van Estland zijn we aanbeland bij de tweede seizoenshelft van het European Rally Championschip. Met de Geko Ypres rally werd de eerste seizoenshelft afgesloten. Zes wedstrijden hebben we achter de rug waarvan de vier beste resultaten werden weerhouden voor een tussentijdse stand. Daarin stond de Fin Esapekka Lappi, ondanks een mindere beurt in Ieper aan de leiding met 103 punten of 33 meer dan de Ier Craig Breen en de Duitser Sepp Wiegand die een goede inhaalbeweging deed na een knappe wedstrijd in Ieper. De Let Gryazin staat op een vierde plaats op ruime afstand van de leider en net voor de Pool Kajetanowicz.
  • Prospeed Competition
De Rally van Estland wordt verreden op gravel en gaat over twee dagen en 15 proeven. Tijdens de kwalificatie was thuisrijder Martin Kangur de snelste met zijn Ford Fiësta S2000 voor zijn landgenoot en WRC rijder Ott Tanak met de Ford Fiësta R5 en de Duitser Sepp Wiegand met de Skoda Fabia S2000.

Esapekka Lappi - Skoda Fabia S2000
Esapekka Lappi - Skoda Fabia S2000
Lang zou het liedje niet duren voor Kangur. Tijdens de eerste KP over 15 km gravel kon hij de schade tegenover KP winnaar Tanak nog beperken tot 3 seconden, maar tijdens de tweede proef ging hij zwaar de boer op. Na de eerste lus van twee KP’s mocht Tanak als leider richting service park voor zijn landgenoten Körge en Aus, respectievelijk in een Ford Fiësta R5 en een Mitsubishi Lancer Evo IX.
Ook tijdens de tweede lus won Tanak de beide proeven en scoorde zodoende een vier op vier. Körge trachtte aan te klampen, maar moest reeds een halve minuut toegeven op Tanak die onklopbaar was op eigen bodem. Een mooie strijd was er tussen de Mitsubishi’s van de Rus Lukyanuk en de Est Aus met de derde plaats als inzet, terwijl de reguliere ERC rijders Lappi en Wiegand in respectievelijk 5de en 6de positie volgden.
Sepp Wiegand - Skoda Fabia S2000
Sepp Wiegand - Skoda Fabia S2000
De vijfde KP of de eerste van de derde lus was voor de Russische Mitsubishi van Lukyanuk voor Tanak op 6/10 sec. die dan weer de zesde KP aan zijn rijtje toevoegde.

Tanak won de drie KP’s van de laatste lus van dag 1 en won zodoende acht van de negen proeven. Zijn Estse landgenoot Körge volgt met een identieke Ford Fiësta R5 op een dikke halve minuut en voelt de hete adem in zijn nek van de Rus Lukyanuk die met zijn Mitsubishi amper 1,7 sec; achterstand telt en leider is in Groep N voor de Est Aus die volgt in vierde stelling op 8,9 seconden. Lappi en Wiegand staan nog steeds op vijf en zes, maar op reeds meer dan een minuut van thuisrijder Tanak. Zij moeten op hun beurt dan weer opletten voor een opzittende Est Kruuda die volgt op 4,5 seconden in zijn Peugeot 208 T16 R5. Best een boeiende wedstrijd voor de ereplaatsen in een rally waar de thuisrijders duidelijk de scepter zwaaien.

Op zaterdag staan nog drie lussen of zes KP’s op het menu.

Foto: ERC.comDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zaterdag 19 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estonia.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons