van der Horst

Rally van Finland: Latvala wint thuisrally - 12e VW zege op rij

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Nadat de Fin Jari-Matti Latvala gisteren een 25-tal seconden verloor omdat hij vijf KP’s moest afhaspelen met amper drie functionerende remmen, mocht hij vandaag de start nemen met nog amper 3,4 seconden voorsprong op ploegmaat en WK-leider Sébastien Ogier. Voor de overige ereplaatsen waren de teerlingen reeds geworpen. Kris Meeke volgde met zijn Citroën in derde stelling en had 48 tellen voorsprong op de derde VW polo van Adreas Mikkelsen. Mikko Hirvonen stond ook vastgeroest op de vijfde plek terwijl de Hyundai’s van Hayden Paddon en Juho Hanninen quasi zeker waren van een respectievelijke zesde en zevende plaats.
  • Prospeed Competition
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Op de eerste van de nog drie resterende proeven, Ruuhimäki over 6,79 km, ging Latvala opnieuw vol door en won met 1,6 seconden tegenover Ogier. Zodoende kon de Fin opnieuw uitlopen tot vijf seconden met nog twee KP’s voor de boeg. De voorlaatste KP, Myhinpää over 32 km, kon eventueel nog een verschuiving teweeg brengen gezien quasi alle situaties à fond werden genomen. Ogier was hier de snelste en pakte 1,3 seconden terug op Latvala, terwijl de rest veel seconden rond de oren kreeg. Ogier lukte tijdens de razendsnelle proef een gemiddelde snelheid van maar liefst 134,64 km/uur... waanzinnig snel.

Juho Hanninen - Hyundai i20 WRC
Juho Hanninen - Hyundai i20 WRC
Tijdens de laatste proef of de tweede doortocht over Ruuhimäki, die meteen ook als Power Stage fungeerde, pakte Ogier opnieuw de snelste chrono en de bijhorende drie punten van de Power Stage. De Fransman was amper 1/10 sec. sneller dan Latvala, die hierdoor op een prachtige manier de wedstrijd wint en nog eens twee extra punten pakt. Derde was Kris Meeke, die zodoende zijn podiumplaats zeker stelt en nog een extra punt pakt via de Power Stage.

Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Uiteindelijk wint Latvala voor de tweede maal zijn thuisrally met een miniem verschil van 3,6 sec. op Ogier en 50 tellen op de Citroën van Meeke. Mikkelsen zet de derde Polo op de vierde plaats op bijna twee minuten van Latvala. Hirvonen pakt met zijn M-Sport Ford Fiësta de vierde plaats voor de Hyundai van Hanninen die nog over ploegmaat Paddon ging. Deze laatste kende nog wat problemen en eindigt 8ste na de Fiësta van Elfyn Evans.

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Voor Latvala betekent dit de derde zege van het seizoen en de tweede in zijn carrière op eigen bodem. Naast de vijf zeges van Ogier eerder dit jaar scoort Volkswagen een acht op acht en is reeds gedurende maar liefst twaalf rally’s ongeslagen. In de tussenstand van het kampioenschap knabbelt Latvala nu zes punten af van zijn achterstand op teamgenoot Ogier, die nog steeds een zeer geruststellende voorsprong telt van 44 punten op Latvala. Mikkelsen behoudt de derde plaats met de derde VW Polo voor de Citroên van Ostberg die niet scoorde in Finland en de Ford van Hirvonen die de top 5 afsluit. De Ier Meeke doet via een derde plaats een goede zaak in de tussenstand en springt naar de zesde plaats voor Neuville die afgelopen weekend ook de finishvlag niet zag.

Uitslag Rally van Finland WRC Rally Finland 2014

#RijderTeam/WagenResultaat
1.Jari-Matti LatvalaVolkswagen Motorsport
VW Polo R WRC #2
2:57:23.2
2.Sebastien OgierVolkswagen Motorsport
VW Polo R WRC #1
+3.6s
3.Kris MeekeCitroen Total Abu Dhabi WRT
Citroën DS3 WRC #3
+50.6s
4.Andreas MikkelsenVolkswagen Motorsport II
VW Polo R WRC #9
+1:52.5
5.Mikko HirvonenM-Sport World Rally Team
Ford Fiesta RS WRC #5
+2:49.7
6.Dani SordoHyundai Motorsport
Hyundai i20 WRC #8
+4:29.0
7.Elfyn EvansM-Sport World Rally Team
Ford Fiesta RS WRC #6
+5:25.8


Foto's: Hyundai, Citroën & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 3 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons