Rally van Frankrijk: Dubbel feest voor Ogier en Volkswagen

Dubbel feest bij Volkswagen
Tijdens de laatste lus van de laatste dag is er weinig veranderd. Ogier kon zijn voorsprong consolideren en Dani Sordo kon ook zijn marge op Latvala verder uitbouwen en verzekerde zich van de tweede plaats. De Spaanse Citroënrijder, eerder reeds winnaar van de Duitse asfaltrally, deed nog een poging om de 13 seconden op de Volkswagen van Ogier dicht te rijden. Hij won de eerste KP van de laatste lus voor Neuville en pakte 3.7 seconden terug op Ogier. Latvala liet 10 seconden liggen en leek zich neer te leggen bij een derde plaats.
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
De Fin houdt naar eigen zeggen niet van deze slechte weersomstandigheden en drong naar eigen zeggen niet verder aan met het risico om naast de weg te belanden. Hij won niettegenstaande de voorlaatste KP voor opnieuw een uitstekende Neuville, Ogier en Sordo, maar de verschillen waren relatief klein om nog een vuist te maken tijdens de allerlaatste proef waarin Ogier startte met een voorsprong van 12.2 seconden op Sordo en 22.7 op Latvala. Deze korte slotproef werd gewonnen door onze landgenoot Neuville voor Latvala, Hirvonen, Sordo en Ogier. Ogier wint dus opnieuw voor Volkswagen met 10 seconden voor op de Citroën van Sordo en 23 tellen op de tweede Volkswagen Polo R WRC van Latvala.

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Ogier heeft dus een dubbel feestje te vieren. De Fransman pakte op zijn thuisfront niet alleen zijn eerste wereldtitel, hij won dit weekend ook zijn zevende rally van het seizoen en daarmee scoorde hij samen met ploegmaat Latvala opnieuw belangrijke punten voor Volkswagen inzake de titel bij de constructeurs. Ogier haspelde een opmerkelijk parcours af. Op een bepaald moment lag hij meer dan 20 seconden achter op Neuville en Loeb die nadien wegvielen uit de top. Maar ook tegenover Sordo had de Fransman een achterstand van 20-tal seconden. Deze reed hij dicht en diepte nadien een voorsprong uit van 10 seconden. Aleen grote kampioenen kunnen een dergelijk gat dichten.

Thierry Neuville reed lek op zaterdag
Neuville verloor gisteren als leider 1min26sec door de lekke band en zakte naar de vijfde plaats. Dit werd een vierde eindplaats nadat Loeb van de baan rolde. Als je weet dat onze landgenoot nu vierde eindigt op 1min17sec van de winnaar, dan zat de eindzege er zeker in. Een verloren kans, maar er komen nog er ongetwijfeld nog meer voor Thierry. Hij heeft trouwens bewezen dat hij ook onder druk als leider constante chrono’s kan aanhouden, al stond Dame Fortuna niet aan zijn zijde.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Een geluk bij een ongeluk voor Neuville is dat hij amper punten verliest tegenover Latvala in de strijd om de vice titel. Latvala scoort 15 punten tegenover 12 voor Neuville, maar onze landgenoot pakte tijdens de Power Stage reeds twee extra punten, waardoor hij amper 1 puntje moet inleveren en met nog twee rally’s te gaan telt hij nog steeds een mooie voorsprong van 18 punten de Fin.

Foto's: RIP/Ferraro

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 6 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de France.