van der Horst

Rally van Frankrijk: Neuville houdt stand - 900ste KP-zege voor Loeb

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Twee lussen van telkens drie KP’s met als slot een korte proef van 4,65 km. Dat stond vandaag op het menu. Goed voor 135 km tegen de chrono, waarvan er deze voormiddag reeds ongeveer de helft zijn verorberd. Onze landgenoot Thierry Neuville die deze morgen als leider startte heeft het eerste gedeelte zeer goed overleefd en zelfs zijn voorsprong nog iets kunnen vergroten tegenover zijn naaste belagers.
  • Prospeed Competition
Het was nat en mistig deze morgen en dat had zo zijn gevolgen voor de deelnemers. Neuville verklaarde dat de paaltjes aan de binnenkant van de bochten verwijderd waren door de organisatie of het publiek, waardoor hij de nota’s liet aanpassen en hij dieper kon snijden.
“Zodoende kunnen we wat meer modder op de weg gooien voor het achteropkomend verkeer”, lacht Neuville.

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Ogier, die naar eigen zeggen gisteren niet zijn beste dag had, won de eerste KP over 28,48 km, maar meer dan anderhalve seconde moest leider Neuville niet toegeven, terwijl Latvala, Loeb en Sordo respectievelijk 5, 6 en 6,6 sec. trager waren dan de kersverse wereldkampioen.
De volgende proef over 16,73 km was opnieuw voor de Volkswagen Polo R  van Ogier , terwijl Neuville met een tweede chrono op 1,1 sec. opnieuw de schade kon beperken en sneller was dan Latvala en Sordo, terwijl Loeb zelfs 10 seconden verloor na een spin in een haarspeldbocht. Na deze twee KP’s had Neuville een schitterende voorsprong van 16 seconden op Latvala en Sordo die in duel waren voor de tweede plaats en 26 seconden op het Franse sterduo Ogier en Loeb die amper 1/10 sec. van elkaar stonden op de vierde en vijfde plaats.

Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
De laatste KP van de eerste lus over 19,93 km was dan weer voor Loeb die Latvala, Ogier, Sordo en Neuville achter zich hield. Loeb realisserde zijn 900ste KP zege in zijn indrukwekkende carrière en springt hierdoor in de tussenstand opnieuw over zijn landgenoot Ogier, terwijl Neuville ditmaal zes seconden van zijn voorsprong moest prijs geven. Hij beleefde een bang moment toen de Ford volledig onderstuurd op een bocht afkwam en Thierry op de handrem moest rekenen om de neus in de goede richting te zetten. Desondanks kon de Oostkantonner zijn voorsprong na de eerste lus vergroten tegenover gisteren tot respectievelijk 13 en 14 seconden op Latvala en Sordo. Loeb en Ogier volgen op respectievelijk 20 en 23 seconden en zijn opnieuw in de race.

Foto's: RIP/Ferraro



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 5 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de France.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons