van der Horst

Rally van Frankrijk: Ogier pakt leiding over - Loeb crasht

Sébastien Ogier
Sébastien Ogier
Wat zich gisteren nog aankondigde als een ware Hitchcock- thriller met vier wagens binnen vijf seconden van elkaar, is voorlopig nog niet echt tot uiting gekomen. De Fin Latvala sloot dag 3 af met 4/10 seconde voorsprong op Sordo, die op zijn beurt 1.9 sec. voorsprong telde op kersvers wereldkampioen Sébastien Ogier die moeilijk op gang kwam tijdens de eerste twee dagen. Sébastien Loeb, de grootste rallykampioen ooit, stond op een vierde plaats met een achterstand van amper vijf seconden op Latvala. Alles was dus nog mogelijk met vier kandidaten voor de overwinning in Frankrijk. Voor Neuville, die op zaterdag lek reed (zie foto) toen hij de leiding stevig in handen had en zodoende naar de vijfde plaats werd verwezen, was het afwachten hoe het kwartet voor hem het er ging van afbrengen.
Thierry Neuville reed lek op zaterdag
Thierry Neuville reed lek op zaterdag
Tot de eerste KP deze morgen toen Sebastien Loeb kort na de start in een rechter bocht te wijd ging en op zijn dak in een gracht belandde. De bemanning kwam er met de schrik vanaf, maar de negenvoudige wereldkampioen had zich meer dan waarschijnlijk een ander afscheid gedroomd  ter gelegenheid van zijn afscheidsrally voor eigen publiek.



Sebastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Sebastien Loeb - Citroën DS3 WRC
De weersomstandigheden waren zeer slecht en Ogier toonde zich de beste schaatser; hij pakte naast winst ook de leiding over van Latvala die 14 seconden moest toegeven op zijn ploegmaat. De Fin was ook 6 seconden trager dan Sordo en zakte zodoende naar de derde plaats. En door het feit dat Loeb was weggevallen was dit het ideaal scenario voor Neuville die voorlopig op een vierde plaats stond, net achter Latvala.


Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R WRC
Ook de volgende KP was voor Ogier, voor Neuville, Latvala en Sordo. Zodoende kwam Latvala opnieuw een stapje dichter bij de voor hem zeer belangrijke tweede plaats. Een quasi identiek scenario in de laatste KP van de eerste lus. Ogier pakte zijn derde KP-zege op rij voor Hirvonen, terwijl Latvala opnieuw 4/10 kon terug pakken op Sordo.



Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Dani Sordo - Citroën DS3 WRC
Met nog drie KP’s te gaan staat Ogier nu afgetekend aan de leiding met een bonus van 13,7 seconden op de Citroën van Dani Sordo, die nog 3,4 seconden voorsprong telt op Latvala. De top drie lijkt vast te staan, maar de rangorde zal pas in de laatste lus worden beslecht. 




Foto's: RIP/Ferraro



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 6 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de France.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons