van der Horst

Rally van Haspengouw: Nabeschouwing Freddy Loix

Freddy Loix en zijn co-rijder Johan Gitsels (ŠKODA Fabia S2000) hebben de rally van Haspengouw gewonnen. Het duo ging verschroeiend van start en sloeg meteen een kloof die de concurrentie niet meer gedicht kreeg. Loix reed van start tot finish aan de leiding en wint voor de derde keer in zijn carrière de Haspengouw. De openingswedstrijd van het BK was een schot in de roos voor Freddy Loix en Johan Gitsels, ŠKODA België en BMA-Autosport.
“Ik ben zeer tevreden met deze zege en de manier waarop we het seizoen aanvatten” zegt een tevreden Freddy Loix. “Twee dagen voor de wedstrijd hebben we de ŠKODA Fabia S2000 uitvoerig getest, bepaalden we de tactiek en legden we de basis van de zege. Ik heb het geluk dat het team van BMA-Autosport net zoals ik nooit iets aan het toeval wil overlaten. We hadden afgesproken dat als het zaterdagochtend slecht weer zou zijn we meteen zouden aanvallen. Zaterdagochtend waren we meteen bij de les en sloegen we toe. Bam! We hebben de concurrentie verrast, sloegen een kloof waardoor zij moesten achtervolgen. Enerzijds denk je dat wanneer de klassementsritten er gevaarlijk bij liggen je toch een beetje voorzichtig moet zijn. Anderzijds wist ik dat als ik het zo zou aanpakken ik hen nooit zou kunnen verrassen en dus nooit een kloof zou kunnen slaan.”
 
Voor Johan Gitsels betekende de Haspengouw zijn debuut als co-rijder van Freddy Loix. Gitsels was de ganse dag gefocust en loodste Loix foutloos over de Haspengouwse wegen. “Het was geen evidente wedstrijd en we wisten dat het een zware opdracht zou zijn om op dit parcours de handschoen op te nemen tegen de WRC’s” glimlacht Johan Gitsels. “Maar kijk. Het is gelukt! Deze ochtend regende het. Prima weer voor ons. Iets minder weer voor de WRC’s. We zijn zeer snel gestart en bouwden een voorsprong uit. Deze namiddag droogden de wegen sneller op dan we verwacht hadden. De tik die we deze ochtend hadden uitgedeeld was blijkbaar hard genoeg want we hebben standgehouden tot het einde. Fantastisch! Ik heb me de ganse dag rustig gehouden maar voelde de druk op mijn schouders wel degelijk. Ik heb geprobeerd om daar zo goed als mogelijk mee om te gaan en dat is me aardig gelukt denk ik.”
 
Druk was er toch ook wel voor het BMA-Autosport team dat voor het eerst voor een invoerder werkte. Na afloop van de wedstrijd glunderde teambaas Bernard Munster. “Het seizoen kon niet beter beginnen. Dit is een fantastische zege. Het was super om met Freddy samen te werken. De Haspengouw was niet alleen de eerste keer dat we voor een invoerder werken maar ook de eerste keer dat we met een professioneel rijder samenwerken. Als je dan zo’n resultaat kan neerzetten dan kan je niet anders dan tevreden zijn. Dit geeft zoveel voldoening. Ik ben fier om mijn team! Freddy geeft altijd heel veel informatie en wil alles in de puntjes verzorgd hebben. Hij is een pietje precies en een perfectionist. Daar hou ik van want eigenlijk ben ik dat ook. Op dat vlak voelen we elkaar nu al perfect aan. In de aanloop naar deze wedstrijd hebben we echt heel goed samengewerkt. Het kan er alleen nog maar beter op worden want dit is nog maar het begin. Alles is zeer goed verlopen. Op een bepaald moment stond ik er echt van te kijken want deze wedstrijd is toch niet op maat van een Super 2000.”

Freddy Loix pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 25 februari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons