van der Horst

Rally van Haspengouw: Twee Ford Fiesta's R200 aan de start

De nieuwe Ford Fiesta R200, een wagen met een nationale homologatie, kent heel wat succes bij piloten die willen profiteren van het fantastische chassis van de Fiesta R2, maar dan met een krachtigere motor die voortaan 200 pk levert. In de Rally van Haspengouw, de openingswedstrijd van het Kampioenschap van België, zal Kevin Demaerschalk zijn comeback maken aan het stuur van een Ford. Net als Joachim Wagemans, die ritme wil opdoen voor zijn internationaal programma, kiest hij voor een Fiesta R200.
De nieuwe Ford Fiesta R200, een evolutie van de R2, speelt in op een vraag. Veel piloten die gecharmeerd zijn door de kwaliteiten van de R2 die gebruikt wordt in de promotieformules van Ford verlangen immers iets meer power onder de rechtervoet. "Met de 205 pk die de R200, ontwikkeld door M-Sport, kan de levensduur van de huidige Ford Fiesta's R2 aanzienlijk verlengd worden voor een minimale investering," verheugt TeamFloral-baas Jean-Marc Valckenaere zich.

"De transformatie van de R2 naar een R200 is redelijk eenvoudig, want het vergt slechts een kleine aanpassing van de inlaat en de uitlaat, wat niet gebeurd is in de versie voor de Trophy, een nieuwe collector en een andere elektronische mapping. De rest van de mechaniek blijft ongewijzigd. Om de R2's te onderscheiden van de R200, hebben we beslist de R200 te voorzien van de nieuwe neus van de Fiesta 2014."

Voor een kost van slechts iets meer dan 6.000 € excl. BTW, kunnen eigenaars van een Fiesta R2 die niet in de Trophy of in de categorie R2 willen rijden, genieten van een krachtigere versie die zowel regionaal als nationaal (klasse NCM) gehomologeerd is.

Naast Joachim Wagemans, die in Landen een ambitieuze campagne 2014 komt voorbereiden, keert Kevin Demaerschalk in Haspengouw terug naar zijn eerste grote liefde. "Ik ben blij dat ik opnieuw met de Fiesta kan rijden, waarmee ik me in de Trophy 2010 liet opmerken," lacht Kevin. "Gecombineerd met de kwaliteiten van het chassis van de Fiesta, nog steeds de referentie in R2, voel je de extra 35 pk echt aan het stuur. Ik ben benieuwd waar we ons zullen situeren in vergelijking met de andere voortrekkers!"

In de Rally van Haspengouw komt ook Wim Carton in actie met een Fiesta R2 als voorbereiding op de start van de Ford Fiesta SportTrophy 2014 in de Rally van Wallonië (25-27/4). In de tweede manche van het Belgisch kampioenschap, de TAC Rally (12/4), zal de laureaat van de FFST 2013, Timo Van der Marel, het potentieel van de Ford Fiesta R200 showen.Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op vrijdag 21 februari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons