van der Horst

Rally van Haspengouw: Loix out na eerste lus

Kris Princen - Peugeot 208 T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208 T16 R5
Freddy Loix heeft het einde van de eerste lus niet gehaald. De Skoda-rijder kwam aan de leiding na de tweede KP, maar viel tijdens de vierde proef uit met technische averij. Princen leidt nu de debatten in zijn eerste wedstrijd met de Peugeot 208 T16 R5.
Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
De Rally van Haspengouw wordt verreden over één dag, vier lussen of in totaal 13 KP’s. Deze morgen om 8u12 ging de eerste wagen over paadjes rond Landen en meteen was het Kris Princen die de eerste KP zege van het seizoen voor zijn rekening nam in de Peugeot 208 T16. Op de 13,79 km lange eerste proef van Halle Booienhove was de streekrijder 2 tiende sneller dan uittredend kampioen Freddy Loix in de Skoda Fabia S2000. Meteen een teken aan de wand dat we ons aan een mooie strijd mochten verwachten tussen beide kamphanen. Chris Van Woensel klokte de derde tijd op 6,6 sec. van de winnaar. Een knappe vierde chrono was er voor Vincent Verschueren die in zijn Citroën DS3 R5 de betere was van merkgenoten Cherain en Tsjoen.

Michiel Becx - Ford Fiesta R5
Michiel Becx - Ford Fiesta R5
Op de tweede KP van Zepperen over 9 km verging het Princen wat minder. Hij verloor 38 seconden tegenover winnaar Loix, terwijl ook Cherain en Verschueren een pak tijd lieten liggen. Meteen was er een hergroepering met Loix als nieuwe leider en met reeds een voorspring van 26 tellen op Tsjoen, 27 op de Nederlander Becx in de Ford Fiësta R5 en 37 op Princen.

Kris Princen - Peugeot 208 T16
Kris Princen - Peugeot 208 T16
Op de 15 km lange KP van Gelmen pakte Princen revanche en won voor Loix met een verschil van 2,3 sec. terwijl Patrick Snijers met zijn Porsche een knappe derde chrono realiseerde. Zodoende kwam Princen terug tot op 3 tiende van Tsjoen in de strijd om de tweede plaats.

Cédric Cherain - Citroën DS3 R5
Cédric Cherain - Citroën DS3 R5
Met een voorsprong van 35 seconden ging Loix dan richting Walshoutem voor de laatste proef van de eerste lus over 8,85 km. Een dergelijke voorsprong tijdens een eendagswedstrijd kan amper worden overbrugd tegen een klepper als Loix, maar de bloemen worden pas aan de meet uitgedeeld. Loix kwam in de problemen, verdween uit de wedstrijd en Princen pakte zijn derde PK zege van de dag. Hierdoor wipte hij ook over Tsjoen en nam de leiding terug in handen.

Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
Het Citroën-bastion met Tsjoen, Verschueren en Cherain volgen op respectievelijk 7,5, 21,3 en 21,4 seconden, terwijl Patrick Snijers op een knappe vijfde plaats staat met de Porsche op net geen halve minuut. Benoit is met de Mitsubishi de leider in Groep N, maar moet voorlopig het onderspit delven tegen een ontketende Toby Vandenberghe die met zijn BMW 120i elfde algemeen staat en leider is in de M Cup.

Naast Loix verloren we ook reeds de twee Mitsubishi’s van een goed gestartte Chris Van Woensel en streekrijder Jonas Langenakens met technische problemen.

Foto's: Racing International Photography & Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zaterdag 28 februari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons