van der Horst

Rally van Haspengouw: Nabeschouwing Bob de Jong

Dit weekeinde begon de Nederlandse rallyrijder Bob de Jong met de fraaie DS3 in R5 trim zijn Belgische campagne in de Haspengouw Rally. En hoe! Met zijn nieuwe Belgische navigator Bjorn Degandt ging hij resoluut van start en eindigde de onder fraaie weersomstandigheden verreden openingsmanche van het Belgisch Kampioenschap op de vierde plaats (R5). Het Nederlandse-Belgische duo straalde dan ook over deze goede openingszet!
Het Belgisch Rallykampioenschap is sterk bezet en de titelstrijd gaat tussen de snelste coureurs met de nieuwe generatie R5 rallywagens. Weliswaar doen er nog steeds een paar WRC’s mee, maar die kunnen geen punten scoren voor het kampioenschap. Dat levert spannende gevechten op en een strijd tussen vier constructeurs (Citroën, Peugeot, Ford en Skoda). Bob de Jong rijdt graag in België, maar heeft nog niet de ervaring van toppiloten zoals Freddy Loix, de regerend kampioen en al winnaar in de Haspengouw Rally in 2005 (!), 2013 en 2014. Toch mengde de jonge Nederlander zich zaterdag direct vanaf de start van de Haspengouw Rally in de strijd om de ereplaatsen. Met zijn fraaie DS3 snelde hij naar de 6e tijd op de openingsproef in een rally waar hij nog nooit eerder had gereden. “Ik moest wel even wennen, want behalve een goede testdag eerder deze week, had ik al vier maanden niet meer gereden. De auto voelde echter goed aan en dat vertaalde zich in de vijfde tijd op proef 2,” aldus De Jong tijdens de eerste service in Landen.

Ook de hernieuwde samenwerking met Bjorn Degandt verliep goed: “Natuurlijk moet je even aan elkaar wennen en moeten we allebei nog ervaren hoe de ander op bepaalde situaties reageert, maar Bob is een uitstekende rallyrijder, die goed luistert,” wist Bjorn Degandt al snel. De DS3 R5, die gerund wordt door het team DDG Motorsports, kende geen enkel probleem. Mede daardoor kreeg Bob de Jong al snel meer vertrouwen en kon hij in de tweede ronde van vier proeven nog snellere tijden realiseren. Na 8 van de 12 klassementsproeven leek het er even op dat Vincent Verschueren (Skoda) door een afgebroken wielophanging zoveel tijd zou verliezen dat Bob de Jong een bedreiging kon vormen voor de derde plaats (R5). Maar Verschueren redde het om op tijd zijn auto weer in orde te krijgen en veel van zijn verloren tijd goed te maken op de laatste vier proeven. “Dat is zo mooi in het Belgische Kampioenschap: er is altijd strijd,” stelde Bob de Jong. “Uiteraard zijn we zeer tevreden met dit resultaat en gaan we vol vertrouwen naar de volgende (voor mij eveneens onbekende) Spa Rally.”

De strijd aan de kop van het veld was de gehele dag ongemeen spannend, waarbij Freddy Loix de zege niet cadeau kreeg. Kris Princen (Peugeot) was tot op het eind een gevaarlijke concurrent voor Loix, maar toch won de sympathieke Skoda-rijder opnieuw en bevestigde daarmee zijn favorietenrol voor de titel.  
 
De volgende rally voor Bob de Jong en Bjorn Degandt is de Spa Rally op 18 en 19 maart.

Bob de Jong PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zondag 28 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons