van der Horst

Rally van Haspengouw: Nabeschouwing Freddy Loix

Freddy Loix en corijder Johan Gitsels (ŠKODA Fabia R5) hebben de rally van Haspengouw gewonnen, dat is de eerste wedstrijd van het BK rally. Kris Princen (Peugeot 208 T16) bikkelde met Loix om elke seconde maar moest uiteindelijk na een schitterende strijd de duimen leggen voor Loix. Voor de Limburger is het zijn vierde zege in zijn thuiswedstrijd. Eerder won Loix deze wedstrijd al in 2005, 2013 en 2014. Loix en Gitsels zijn uiteraard ook de eerste leiders in de tussenstand van het kampioenschap.
  • 24 Hours of Zolder
De rally van Haspengouw kende een bijzonder spannend wedstrijdverloop. Kris Princen was de eerste leider maar Chris Van Woensel (Mitsubishi Lancer WRC) nam snel het commando over door 3 ritten op rij te winnen. Na de eerste ronde van 4 ritten stond Freddy Loix op de derde plaats.
 
Bij het begin van de tweede ronde ontbonden Freddy Loix en Johan Gitsels hun duivels. Het was het begin van een waanzinnige namiddag waarbij Loix en Princen beurtelings de koppositie opeisten. Na afloop van de 8e rit kwam Loix op kop, bouwde zijn voorsprong seconde per seconde verder uit om uiteindelijk in de eindafrekening met 10.1 sec voorsprong te eindigen op Kris Princen die tevreden moest zijn met de tweede plaats.
 
“Dit is een geweldige zege. Ik heb het nog maar zelden meegemaakt dat mijn rechtstreekse concurrenten en ikzelf vanaf de eerste meters tegen zo’n hoog tempo zijn beginnen rijden” zegt Freddy Loix. “Meteen de pees erop. Meteen rijden op het scherpst van de snee. In de tweede ronde werd de strijd herleid tot een duel waarin zowel Kris als ik voluit gingen. Ik had écht niets meer over. Ik kon gewoon niet sneller. Als je na zo’n intense strijd een rally kan winnen geeft dat een geweldig gevoel. Ik denk dat de toeschouwers vandaag echt genoten hebben. We bikkelden om tienden van een seconde. Het is van Ieper vorig jaar geleden dat ik nog zo diep ben moeten gaan. Het doel was om het kampioenschap met een goed resultaat te beginnen en daar zijn we in geslaagd. En mijn ŠKODA Fabia R5 was wederom fantastisch. Even betrouwbaar als vorig seizoen! Dat is fantastisch. Een pluim voor mijn team 2C Competition.”
 
“Dit was een fantastische wedstrijd en een al even fantastische zege” zegt Johan Gitsels, corijder van Freddy Loix. “Het weer was zalig, er waren heel wat toeschouwers aanwezig voor deze openingswedstrijd van het BK en het werd een wedstrijd om vingers en duimen van af te likken. We wisten na de openingsronde dat we het tempo moesten opvoeren om aanspraak te kunnen maken op de zege. We hebben dat ook gedaan. We hebben alles gegeven, zijn stelselmatig opgeklommen in de stand en hebben na de 8e rit de leiding niet meer uit handen gegeven. Maar makkelijk was het absoluut niet. Princen volgde ons als onze schaduw. Het was een heerlijke strijd, het tempo lag verschroeiend hoog. We zijn heel diep moeten gaan. De nota’s waren goed maar het ging steeds sneller waardoor ik de nota’s vandaag constant heb moeten aanpassen. Dat zorgde ervoor dat het wel een heel intensieve rally werd maar ook wel een heel leuke rally werd.”
 
De volgende wedstrijd van het BK is de rally van Spa op 18 en 19 maart.

Freddy Loix pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zondag 28 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons