van der Horst

Rally van Haspengouw: Tom Van Rompuy klaar voor de aftrap

VR Racing - Citroën DS3 R5
VR Racing - Citroën DS3 R5
VR Racing by Qvick Motors, het team van Dirk en Tom Van Rompuy en technisch ondersteund door Qvick Motors is klaar voor het grote werk. Nadat VR Racing met Dirk Van Rompuy en Jens Vanoverschelde in de regularity Rallye Neige et Glace net naast de zege greep, maar toch de teambeker mee naar huis nam, is het de beurt aan Tom Van Rompuy die samen met Bert Feys zal starten in het BK Rally met komend weekend de Rally van Haspengouw als eerste ontmoeting.
Tom Van Rompuy - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy - Ford Fiësta R5
Het ijzer dat VR Racing by Qvick Motors in de strijd gooit is de Citroën DS3 R5 dat het Antwerps team vorig jaar overkocht van Godrive en waarin Vincent Verschueren reeds mooie dingen liet zien. Godrive zal het seizoen 2016 aanvangen met een nagelnieuwe Skoda Fabia R5, terwijl de DS3 R5 verhuisde naar de ateliers van Qvick Motors in het West-Vlaamse Zevekote. Daar werd de wagen afgelopen winter volledig ontmanteld, gereviseerd en opnieuw opgebouwd. Tom en Bert konden de DS3 R5 vorig seizoen eenmaal aan de tand voelen tijdens de Rally van Kortrijk.


Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy: “In tegenstelling tot vorig seizoen waarin we met een Ford Fiësta R5 van het Floral Team een viertal wedstrijden betwistten gaan we nu alle negen manches aan de start verschijnen. Ondanks het feit dat er maar zeven meetellen voor het kampioenschap, waaronder een schrapresultaat, zien we 2016 als een doorgedreven testjaar en we willen zoveel mogelijk kilometers verorberen. De Rally van Kortrijk was een kennismaking met de wagen waarin we vooral testten met verschillende differentiëlen. Ondanks enkele kleine problemen had ik een beter gevoel in de Citroën dan in de Ford die meer over een koppelmotor beschikte. Iets meer power en een betere basis naar mijn mening. We gaan nu voor Haspengouw nog twee testdagen inlassen om de wagen aan te passen aan mijn rijstijl. Ik rij graag op de achtertrein met een overstuurd karakter, waardoor we tijdens de tests gaan proberen om meer voorspanning op de achtertrein te zetten”.

Tom Van Rompuy / Bert Feys - Citroën DS 3 R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Citroën DS 3 R5
De concurrentie in het BK Rally is echter niet van de poes met voorlopig uiteraard de twee Skoda’s Fabia R5 voor Loix en Verschueren, de Peugeot 208 van Princen, Fords Fiesta R5 voor Cherain en Benoit en maar liefst zes DS3 voor Van Rompuy, Demaerschalk, de Jong, Serderidis, Dilley en Steveny. Verder zijn er ook nog andere R5-piloten die sporadisch aan de start zullen verschijnen terwijl ook enkele van bovenstaande namen geen volledig kampioenschap zullen afhaspelen.


Tom Van Rompuy
Tom Van Rompuy
“Het is voorlopig nog een beetje koffiedik kijken waar we gaan uitkomen. Ik hoop dat we voorlopig meerijden in de middenmoot van het R5-veld", gaat Tom Van Rompuy verder. "We hebben al wat kilometers in de benen met een Ford Fiësta R5, maar er zal uiteraard nog een verschil zijn met de toppers. In Ieper zou ik wel eens ons potentieel willen tonen. We komen in ieder geval goed bewapend aan de start. Ik word geruggesteund door een goed team met ondermeer Erik Qvick en een Poolse ingenieur die destijds aan de slag was bij M-Sport. Vorig jaar reden we op Pirelli, maar gaan net zoals het gros van het veld ook opteren voor Michelin. Ik heb ook het volste vertrouwen in Bert Feys waarmee ik vorig seizoen een goede band opbouwde”.

Dat Tom Van Rompuy ook op circuit zijn mannetje kan staan heeft de Antwerpenaar reeds meermaals bewezen. Naast het volledige BK Rally zal Tom ook opnieuw de 1000 km van Palanga rijden met een BMW van EMG Motorsport en ondermeer Steve Vanbellingen. Nadien zal hij ook traditioneel aan de start komen van de 24 Hours of Zolder.

Foto's: Sandro Delaere - RIP - VR Racing
 Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op dinsdag 23 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons