van der Horst

Rally van Haspengouw: Kris Princen eerste leider in Belgian Rally Championship

Kris Princen - Skoda Fabia R5
Kris Princen - Skoda Fabia R5
De eerste manche van het Belgian Rally Championship, de Rally van Haspengouw, is van start tot finish gedomineerd door de lokale favoriet Kris Princen, genavigeerd door Landenaar Peter Kaspers. Het duo reed van start tot finish aan de leiding met de Skoda Fabia R5. Het podium werd vervolledigd door Vincent Verschueren in een gelijkaardige Skoda Fabia R5 en Kevin Abbring met een Peugeot 208 T16.
Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5
Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5
Toch maakte Princen het nog erg spannend naar het einde toe. Tijdens de laatste lus van vier KP's gingen Verschueren en Abbring fel in de clich en verdeelden de snelste chrono's, terwijl Princen meer aan uitrijden dacht dan aan aanvallen. Op de laatste KP zette Verschueren de chrono maar liefst 30 seconden scherper dan tijdens de tweede doortocht toen het nog iets vettiger lag. Maar zodoende verzekerde de GoDrive rijder zich van de tweede plaats na een mooie strijd met Abbring en verkleinde de voorsprong van Princen tot 4,8 sec. Princen behield een voorsprong van 13 tellen op Abbring. Vooral Verschueren kleurde de wedstrijd tijdens de tweede helft.

"Het was geen gemakkelijke wedstrijd, maar ik wist gewoon dat onze Skoda Fabia R5 beter was dan de Peugeot. We hebben met onze Fabia R5 meer koppel bij het uitkomen van de bochten, de motor is sterker en de wegligging is beter. Nadat ik tijdens de eerste ronde het verschil kon maken, heb ik vervolgens de wedstrijd gecontroleerd. Ik ging bewust niet te diep snijden in de bochten om lekke banden te vermijden," vertelde een gelukkige winnaar Kris Princen, die met het nummer 1 op de Skoda van start ging en meteen ook de leiding neemt in het Belgisch kampioenschap.

De tweede plaats ging na een spannend duel naar Vincent Verschueren, eveneens met een Skoda Fabia R5. De Oost-Vlaming was daarmee heel tevreden:
"Ik heb het verloren door een slechte bandenkeuze. In de eerste ronde had ik te weinig opgesneden banden, terwijl ik voor de tweede ronde teveel profiel had, terwijl het toen droger was."

Kevin Abbring - Peugeot 208 T16 R5
Kevin Abbring - Peugeot 208 T16 R5
Kevin Abbring, genavigeerd door achtvoudig Belgisch rallykampioen Pieter Tsjoen, kwam niet verder dan de derde plaats.
"In de eerste ronde hebben we een foutje gemaakt wat ons 17" heeft gekost. Ik maakte een kleine schuiver in een veld. Daarna hebben we het maximum uit de Peugeot gehaald, maar we kwamen iets te kort in vermogen en koppel bij het uitkomen van de haakse bochten."

Guino Kenis - Mini John Cooper Works RRC
Guino Kenis - Mini John Cooper Works RRC
Bert Cornelis werd knap 4de bij zijn debuut met de ex-Verschueren en ex-Van Rompuy DS3 R5, ondanks een schuiver op de derde proef in Heers. Guino Kenis bekroonde een sterke wedstrijd met de 5de plaats in zijn Mini RRC:
"Als ik zie wie er voor ons geëindigd is, dan ben ik heel tevreden. Ik verloor veel tijd in de eerste ronde, maar daarna ging het veel beter."

Melissa Debackere verloor bijna 3 minuten door een schuiver op de derde proef, waarbij ze met haar Skoda vast zat in de berm. Ze werd nog zesde. Andere uitstappen hadden meer gevolgen. Benoît Allart velde met zijn Fabia R5 een boom op de vierde proef, terwijl Polle Geusens op de tweede proef de boer opging wat enkele proeven later tot zijn opgave zou leiden omdat de radiator stuk was en de motor daardoor warm was gelopen. Jonas Langenakens haalde wel de finish, maar hij stond 14 minuten stil na een uitstap op een talud in het begin van de wedstrijd.

De 7de plaats ging naar Franky Boulat, tevens winnaar van de M Cup, voor Christophe Verstaen, de snelste bij de voortrekkers. Steve Vanbellingen stuurde zijn Mitsubishi naar de zege in N4 en de 9de plaats algemeen, voor Bastien Rouard, de verrassing van de wedstrijd met zijn DS3 R3T.

Guillaume de Mevius - Peugeot 208 R2
Guillaume de Mevius - Peugeot 208 R2
Bij de Juniors stond er geen maat op Guillaume de Mevius, 11de algemeen, net voor de winnaar in Historic, Gunther Monnens, die met zijn Escort RS 3 seconden bonus had op de BMW M3 van Robin Maes.
Foto's: Vincent Wouters & Willy Weyens
 Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zondag 26 februari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Haspengouw.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons