van der Horst

Rally van Haspengouw: Nabeschouwing Vanbellingen/Vanrijkelen

Steve Vanbellingen en David Vanrijkelen deden het in de opener van het Belgische rallykampioenschap meteen zeer goed. Het duo stuurde de COMPAREX RACING by Colsoul Rallysport Mitsubishi EVO X naar een zeer knappe 9de plaats algemeen en zo werden ze meteen de snelste standaardwagen in de eindstand van de wedstrijd. Vanbellingen-Vanrijkelen reden een foutloze proef, waarbij de Mitsubishi ook weer eens een zeer goede wagen bleek, zeker in de zeer moeilijke omstandigheden van de Haspengouw 2017.
Walshoutem, iets na achten op zaterdagochtend. De eerste KP van het BK Rally 2017 komt er aan en na enkele dagen regenweer zijn de smalle ruilverkavelingswegen in Haspengouw zeer verraderlijk. Bovendien heeft het licht gevroren ’s nachts en ‘glad, vettig en verraderlijk’ zijn dus de codewoorden. De teams maken zich klaar voor de opener van het BK rally en onder hen de COMPAREX RACING by Colsoul Rallysport Mitsubishi EVOX van Steve Vanbellingen en David Vanrijkelen. Na de eerste lus van 4 proeven leunt het duo aan bij de top 10 en tijdens de regroup doen ze hun het verhaal.

“Het was echt niet makkelijk, we zijn ook even in het veld terecht gekomen. We hebben best wat geluk gehad, want we raakten door de modder van de akker en de enkele verloren seconden hadden ook 15 minuten kunnen zijn. Als je hier vast komt te zitten, is je wedstrijd over. Verder ging het goed en we rijden onze wedstrijd, zonder te veel naar de concurrentie te kijken, al is de 11de plek na 4 proeven wel motiverend. Maar goed, we gaan zoals gezegd ons ritme rijden en vooral niet overmoedig worden.”

Nog 8 proeven of twee identieke lussen dienden de teams af te werken alvorens ze rond de klok van 7 uur ’s avonds het podium over konden. Vooraan voerde het duo in de Mitsubishi EVOX een verbeten strijd voor een plek in de top-10. En dat lukte voor Steve Vanbellingen en David Vanrijkelen, want na bijna 150 km tegen de chrono, in wind en weer, en vooral op wegen waar iedere meter een valstrik schuilde, mochten ze als negende weer naar het gezellige servicepark in Landen.

“We eindigen op een handvol seconden van de 7de plaats en dat was echt het hoogst mogelijke. Vooraan vind je in de einduitslag zes R5 of WRC-wagens, die zijn voor ons niet haalbaar, daarachter volgt een tiental wagens die elkaar waard zijn. Getuige, wij snoepen in de allerlaatste meters nog de negende plek van een concurrent af, die uiteindelijk op 1 seconde van ons eindigt. Bovendien zijn we de eerste standaardwagen in de einduitslag en dat is een goed resultaat, een resultaat dat ons motiveert om over drie weken in Spa, voor de tweede manche van het BK, er weer voluit tegenaan te gaan!”

Herhalen we dat Steve Vanbellingen en David Vanrijkelen met de Spa Rallye, de Wallonie, Ieper en de Condroz nog minstens vier manches van het BK rally afwerken, met mogelijk ook nog een deelname aan de wedstrijd in Bocholt.

Vanbellingen Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 28 februari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Haspengouw.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons