van der Horst

Rally van Haspengouw: Princen leidt na eerste lus

Princen-Kaspers - Skoda Fabia R5
Princen-Kaspers - Skoda Fabia R5
Het Belgian Rally Championship is met de Haspengouw Rally deze morgen van start gegaan in het Vlaams-Brabantse Landen. Na de eerste lus van 4 proeven kwam Kris Princen als leider voor de eerste maal naar het servicepunt. Drie lussen van telkens vier identieke KP's staan er op het menu en in de vooravond rond 18.00 uur weten wie de eerste leider is van het seizoen 2017.
Het ligt enorm vettig rond Landen en de bandenkeuze is dus duidelijk een zeer belangrijke factor. Princen schoot het best uit de startblokken en won de eerste vier klassementsproeven. De laatste proef werd geannuleerd omdat Allart, op dat moment in vierde positie met de Skoda Fabia R5, tegen een boom knalde die op de rijbaan kwam te liggen. De bemanning kwam er gelukkig met de schrik vanaf. Princen ging zoals gemeld het best van start op de eerste proeven van de Rally van Haspengouw. Na de eerste lus heeft Truienaar Princen met zijn gloednieuwe Skoda Fabia R5 een voorsprong van 14"3 op Vincent Verschueren en 32"6 op Kevin Abbring.

Princen: "We hebben het tempo er goed in zitten, maar het blijft opletten. Wanneer je uit het spoor komt, dan heb je geen tractie, want er ligt enorm veel modder op de baan. Ik probeer zo zuiver mogelijk te rijden. Dat lijkt me de beste manier om toptijden te rijden met de Skoda", vertelde Princen.

Kevin Abbring volgde in het begin het beste in de Peugeot die hij deelt met Pieter Tsjoen, maar de Nederlander vond geen tractie door een minder geslaagde bandenkeuze. Hierdoor moest hij Verschueren voorlaten waarna hij de eerste lus afsloot op de derde plaats, op 32" van de leider.
Abbring: "We hadden gekozen voor zachte banden, maar we kregen geen temperatuur in de banden en in de modder vonden we geen tractie."

Vincent Verschueren staat keurig op de tweede plaats, ondanks het feit dat hij ook te weinig tractie vond. De vierde plaats is in handen van Bert Cornelis om 1'11"6, voor Polle Geusens, die bij zijn maidentrip in de Ford Fiësta R5 een foutje maakte op de tweede proef, waarbij de radiator beschadigd werd. De Ford-piloot kon verder, maar na elke proef moest hij water bijvoegen om de motor niet te oververhitten. Het kostte hem bijna twee minuten.

Guino Kenis staat zesde, voor Franky Boulat en Guillaume de Mevius, de leider in het Junior BRC met de officiële Peugeot 208 R2. De leider in Historic is Stefaan Prinzie, die 11de algemeen staat.

Melissa Debackere verloor bijna 3 minuten bij een schuiver op KP 3 in Heers, terwijl Jonas Langenakens ruim 14' vast stond op een talud door een uitstap in Gingelom.

Foto: BRCDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zaterdag 25 februari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Haspengouw.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons