van der Horst

Rally van Haspengouw: Dirk Deveux houdt Tom Boonen van een stunt bij de historics

Tom Boonen - Lancia Delta HF Integrale
Tom Boonen - Lancia Delta HF Integrale
De openingswedstrijd van het Historic Belgian Rally Championship verreden in de Rally van Haspengouw werd door alle rallyfans op de voet gevolgd. Niemand minder dan Tom Boonen maakte immers zijn rallydebuut met een Historic Lancia Delta HF Integrale. De voormalige sprintbom uit Balen maakte een erg knap debuut, want enkel zevenvoudig Historic-winnaar kon de drievoudige Sportman van het Jaar van een stuntzege houden.
  • Dreamdrive
Dirk Deveux - Ford Sierra Cosworth 4x4
Dirk Deveux - Ford Sierra Cosworth 4x4
Met een programma à la carte wil Alkenaar Dirk Deveux opnieuw een gooi doen naar de Belgische titel in Historic. Daarvoor mogen zes resultaten ingebracht worden en het seizoen is alvast goed begonnen voor de piloot met de zilvergrijze Ford Sierra Cosworth 4x4. Hij won voor de 7de keer zijn thuisrally.
"Onze Sierra presteerde onberispelijk. Dit jaar is de motor wat minder scherp afgesteld, wat de betrouwbaarheid ten goede moet komen. Op het verraderlijke parcours kon ik ons ritme afstemmen op dat van Tom Boonen, die tweede werd," aldus Dirk Deveux. "Weet je, alle respect voor zijn debuut. De Lancia is zeker geen makkelijke auto en de proeven lagen er heel verraderlijk bij. In die omstandigheden tweede worden is ronduit knap. Ik zie het er weinig doen," bevestigde navigator Johnny Vangrieken.

Met een tweede plaats stond Tom Boonen meteen op het podium in Historic, maar toch was de wielerkampioen ook wat ontgoocheld. Hij strandde op 3'31" van Deveux, maar daarvan verloor hij er 2'33" in Boekhout...  "Bij het opwarmen van de banden, brak plots de gaskabel. We hebben zelf de kabel terug gemonteerd, maar op het laatste stuk van de proef kwam de kabel weer los. Ik moest stoppen op de proef om het euvel te herstellen. Jammer," aldus Boonen, die donderdag na de shakedown ook al de motor moest laten vervangen. Bij MCC werd de motor van een Evo ingebouwd en ook bij hem werd de power wat beperkt om de bedrijfszekerheid te garanderen. Verder beleefde Boonen een prachtige wedstrijd. "Ik heb me geweldig geamuseerd en de rallysfeer is gewoon machtig mooi. De fans zijn heel hartelijk. We hebben wel een paar momentjes gehad. Ik heb me enorm geamuseerd!"

Frank Jorissen - Opel Ascona 400
Frank Jorissen - Opel Ascona 400
Frank Jorissen werd achter het "moderne" geweld derde met zijn Opel Ascona 400 in de beroemde kleuren van Guy Colsoul. Een originele 400 die Jorissen kocht in Ierland en om heeft gebouwd naar een linksgestuurde versie. "De decoratie in de kleuren van Colsoul viel bij de fans enorm in de smaak. Zeker hier in Haspengouw was Colsoul een held van veel rallyfans," vertelde Jorissen.

Olivier Breittmayer stuurde zijn exclusieve Ferrari 308 GTB naar een mooie vierde plaats. Voor de eerste keer haalde de Ferrari de finish in het Belgisch kampioenschap, wat een goed voorteken is voor de rest van het seizoen. Nick Hoens, die een beperkt programma zal afwerken, werd vijfde met zijn Opel Manta, voor  Michael America en Dirk Vermeersch, die uitkijkt naar de 2,5-liter die in de maak is om zijn Fiat 124 Abarth competitiever te maken in de klasse. 

BRC MediaDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zondag 26 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons