van der Horst

Rally van Haspengouw: Titelgevecht begint met open strijd

Kris Princen - VW Polo
Kris Princen - VW Polo
Met de Rally van Haspengouw staat komende zaterdag de seizoensopener van het Belgische rallykampioenschap op het programma. Zelden kreeg de organisatie in Landen zo'n startveld bijeen. Nagenoeg alle kanshebbers voor de titel kruisen tussen fruit en veld meteen de degens.
18 R5-wagens, waarvan de helft kan meedingen voor een stek in de top vijf. In het verleden was de Haspengouw niet altijd even goed bedeeld met toppers, maar deze keer is het volledig anders.

In eerste instantie is het uitkijken naar de strijd tussen de grote drie van vorig jaar: namelijk kampioen Adrian Fernémont (Skoda), Kris Princen (Citroën) en Sébastien Bédoret (Skoda). Zij verdeelden vorig jaar twee derde van de rally's onder elkaar en vochten tot in de Condroz om de titel. Uiteraard mogen ze opnieuw aanspraak maken op de oppergaai. Fernémont staat voor het jaar van de bevestiging, Bédoret voor die van de doorbraak en Princen, met de Citroën C3, voor die van de revanche.

Pieter Jan Michiel Cracco
Pieter Jan Michiel Cracco
Cédric Cherain is er nog niet bij, maar er staan een hele rist piloten klaar om de drie het vuur aan de schenen te leggen. De broers de Mévius mogen daar zeker bij gerekend worden. Ghislain (Skoda) deed het vorig jaar eerder op regelmaat, Guillaume (Citroën) eindigde vorig jaar tweede in de Condroz, achter Stéphane Lefebvre, wat eigenlijk een overwinning waard was. Ook oud-kampioen Vincent Verschueren is op zoek naar eerherstel na een moeilijk jaar. Hij gaat dit jaar op pad met de Volkswagen Polo en moet straks gaan hopen op een droog wegdek in en rond Landen, en die kans lijkt eerder klein. Ook Pieter-Jan-Michiel Cracco (Skoda) mag bij de outsiders gerekend worden nadat hij vorig jaar al enkele vlagen van zijn klasse toonde, net zoals Guillaume Dilley (Skoda) die eindelijk terug is van weggeweest. En dan is er nog Grégoire Munster (Hyundai) die met de steun van Hyundai België aan de start komt. Munster imponeerde eind vorig jaar en begon 2020 flitsend met enkele straffe chrono's in Monte-Carlo. Munster lijkt nu al klaar om zich in de debatten te mengen. 

Er zal nog met één man rekening moeten gehouden worden. Halve Belg William Wagner (Citroën) maakt eindelijk zijn debuut in Belgenland. Wagner is een vaste waarde in het Franse kampioenschap en vindt hier gedegen concurrenten op zijn baan naar Le Touquet.

Nog in R5 - of Rally 2: circuitrijder Maxime Potty, Henri Schmelcher, Tuur Vanden Abeele, thuisrijder Jimmy D'Hondt, oud-criteriumkampioen Jean-Luc Berleur, Bruno Parmentier, Johnny Poelmans en Niels Reynvoet.

Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC05
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC05
Met Chris Van Woensel (Mitsubishi) en Arnaud Neven (Skoda) staan er ook twee WRC's aan de start. Van Woensel verschijnt voor het eerst terug op het Belgische toneel nadat hij zijn Lancer WRC drie jaar lang op stal moest houden omdat hij de Omloop van Vlaanderen won in 2016. Een restant uit een tijdperk waar de WRC's de R5 en S2000 onder de duim hielden. Benieuwd hoe de verhouding WRC vs. R5 drie jaar later zal zijn.

Ook daarachter mooi volk met onder meer de Porsches van Gunther Monnens, Glenn Jansens en Romain Delhez. Ook Jonas Langenakens dingt altijd mee naar een mooie ereplaats in Landen. 

Bjorn Syx - BMW M3 E30
Bjorn Syx - BMW M3 E30
Daarnaast is de Haspengouw ook het decor voor de M-Cup waarin Franky Boulat de topfavoriet is maar concurrentie krijgt van onder meer Björn Syx die tegelijkertijd op zoek gaat naar winst bij de historics. Bij de Juniors gaat Gilles Pyck volop zijn kans nu Grégoire Munster de overstap heeft gemaakt. De West-Vlaming is nog niet helemaal verlost van de Munsters want Charles wil in de voetsporen treden van zijn oudere broer.

Er zijn zaterdag drie lussen van vier proeven af te werken, goed voor 163 km tegen de klok op een behoorlijk hertekend parcours. De winnaar zal tegen de klok van 18 uur gekend zijn.

Foto: RIP - Davy Degryse, Gerd Moors en Wilfried GeertsDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op maandag 24 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Haspengouw.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons