van der Horst

Rally van Ieper: Junior BRC: Gino Büx voor Polle Geusens

In de Belgische manche van het Europees kampioenschap, de Kenotek Ypres Rally, kregen onze nationale jongeren de kans om zich te meten met de snelste jonge talenten van Europa. Een vergelijking die niet altijd op gaat, want de ERC Juniors rijden met topmateriaal, om niet te zeggen fabrieksmateriaal, en de leider bij de ERC Juniors, Emil Bergkvist, werkt dit seizoen maar liefst 27 rally's af.
  • Circuit Zolder
De leider in het Junior BRC, Andy Dewallef, besliste deze afspraak over te slaan om budget te sparen voor de rest van het seizoen. Een begrijpelijke keuze van de Twingo-piloot die in de eerste vijf manches van het kampioenschap een mooie voorsprong kon uitbouwen.

In Ieper was Joachim Wagemans, die dit seizoen vooral in Frankrijk actief is, de enige Belgische jongere die zich effectief kon meten met de toppers. Wagemans draaide vrijdagavond een snelste tijd, maar door een sortie op de eerste proef in Langemark verspeelde de Peugeot-piloot meteen 1'35". Zondagochtend ging Wagemans een tweede keer van de baan, deze keer definitief.

Gino Büx, de vertegenwoordiger van het RACB National Team, kwam voor de tweede keer aan de start in Ieper, niet meteen een thuisrally voor de piloot uit Malmedy. De piloot in de nationale kleuren eindigde op een mooie 4de plaats: "Er zat zelfs een beetje meer in, want we zijn in Dikkebus vrijdagavond even rond gegaan. Maar, we hebben ons tempo gereden en ons geamuseerd, al had ik niet het volste vertrouwen in de afstellingen om in de snelle waaiers voluit aan te vallen."

Gino Büx scoorde het maximum van de punten, terwijl Polle Geusens met 16 punten voor de tweede plaats zijn achterstand op Dewallef aanzienlijk verkleinde, ondanks een enorm tijdverlies vrijdagavond: "Op de derde proef brak onze versnellingspook af en de bak was geblokkeerd in eerste versnelling. We verloren er meer dan vier minuten. Met een tang kon ik de derde versnelling inschakelen voor de vierde proef, maar dat kostte ons nog eens een minuut. Uiteindelijk zijn we nog opgerukt naar de 8ste plaats in RC4. En we eindigden op de eerste plaats bij de atmosferische Ford Fiesta's R2."

Voor die opmerkelijke comeback en rekening houdend met het programma van Gino Büx in het ERC, werd de Junior Award ook toegekend aan Polle Geusens, die zijn jarige copilote Justine Demeestere een mooie verjaardag bezorgde.

De derde plaats in het Junior BRC ging naar Amaury Molle, die zijn Fiesta naar de 11de plaats in RC4 stuurde. Amaury is daardoor opgerukt naar de 5de plaats in het Junior BRC.

Tussenstand Junior BRC na 6 rally's (Beste 6 resultaten tellen): 1. Dewallef 132; 2. Geusens 119; 3. Vermeire 65; 4. Büx 51; 5. Molle 34; 6. Kobus 30; 7. Pacolet 22; 8. Wagemans


 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 30 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons