van der Horst

Rally van Polen: Ogier en Volkswagen eerste leiders

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Met de Lotos Rally Poland zijn we aanbeland bij de zevende wedstrijd of net halfweg het seizoen 2014. Dankzij vier zeges voor Ogier en vier voor Latvala heeft Volkswagen reeds de volle buit gepakt tijdens de eerste seizoenshelft. Als we iets verder terug kijken richting vorig seizoen, heeft Volkswagen met de Polo R WRC reeds tien zeges op rij behaald. We hebben het al eerder verwoord, maar de suprematie van Volkswagen begint te wegen op het WRC.
Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Vandaag donderdag, tijdens de openingsdag van deze 71ste editie van de Rally van Polen, stond naast de shakedown ook nog drie proeven op het menu. Twee KP’s van respectievelijk 14,54 km en 17,24 km om dan af te sluiten met een Super Special van 2,5 km. De eerste twee KP’s werden verreden op onverhard in de Poole bossen.

De eerste KP was voor Volkswagen met Ogier die het haalde met een halve seconde voor teammaat Mikkelsen. De Brit Meeke volgde knap in zijn Citroën DS3 op 3,7 sec. terwijl plaatselijke vedette Kubica de vierde chrono liet afdrukken op 5,1 tellen voor Ostberg en het Hyundai-duo Hänninen en Neuville die reeds 11,3 seconden moest prijs geven. Latvala had blijkbaar zijn dagje niet en startte te voorzichtig. Hij incasseerde reeds 11,6 seconden en realiseerde de elfde chrono.

Tijdens de tweede KP kregen we een knappe scratch te zien van Hänninen in de Hyundai i20 met een voorsprong van 0,8 sec. op Mikkelsen die een kleine seconden sneller trapte dan ploegmaat Ogier en zodoende de leiding over nam van de Franse regerende wereldkampioen. Meeke en Ostberg volgden kort, terwijl Neuville met een zesde chrono 6,4 seconden moest toegeven. Voor lokale held Kubica was deze proef bijna uitgedraaid op een drama. De Poolse thuisrijder ging over de kop en verloor 28 seconden. Latvala verloor opnieuw 10 seconden en kloeg over problemen met de remmen.

Jufo Hänninen - Hyundai i20 WRC
Jufo Hänninen - Hyundai i20 WRC
Ogier nam de derde KP opnieuw voor zijn rekening en pakte de leiding over van Mikkelsen die zijn ploegmaat dicht volgt op 2,8 seconden. Een knappe Meeke staat met de Citroën derde op zeven tellen, op 8/10sec. gevolgd door de Hyundai van Hänninen terwijl Ostberg zijn Ford op een voorlopige vijfde plaats parkeert op 8,9 seconden van de leider. De top 5 zit dus nog heel dicht bij elkaar terwijl Neuville in zesde positie reeds 21 seconden achterstand telt en net de meerdere blijft van ploegmaat bij Hyundai Paddon. Drie Hyundai’s binnen de top 7 dus, terwijl Latvala op de achtste plaats staat op 23 seconden. Hirvonen en Prokop sluiten de top 10 af.

Foto's: Willy Weyens & Hyundai



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 26 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Poland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons