van der Horst

Rally van Polen: Vijfde van het seizoen voor Sébastien Ogier

Ogier-Ingrassia - VW Polo R WRC
Ogier-Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier wint de 72ste editie van de Rally van Polen, zijn zevende zege van het seizoen. Het was niet de makkelijkste overwinning uit de carrière van de Franse Wereldkampioen. Ploegmaat Mikkelsen en Ott Tanak legden een hoog tempo op en werden zeer verdienstelijk tweede en derde na een supersnelle race in zeer warme weersomstandigheden. Ogier vergroot zodoende zijn reeds indrukwekkende voorsprong in het kampioenschap nog wat meer.
  • Skylimit Events
Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Op de slotdag werden nog twee KP’s afgewerkt. De piloten moesten tweemaal de 14,6 km lange proef van Baranowo afwerken waarvan de laatste doortocht de Power Stage was.

Er stond nog veel op het spel. Leider Ogier voelde de hete adem in zijn nek van ploegmaat Mikkelsen. Het verschil was op zaterdagavond na de derde dag amper 5,6 seconden. Normaliter moest dit geen probleem vormen voor Ogier met nog 29,2 km af te werken. Maar in rally weet je nooit. De Fransman, die in de tussenstand van het kampioenschap een gigantische voorsprong heeft, schuwde ook deze keer de risico’s niet en won de eerste doortocht met 2,5 sec. voor op Mikkelsen die nu met nog één KP te gaan een achterstand telde van 8,1 sec.

Ott Tanak - Ford Fiësta RS WRC
Ott Tanak - Ford Fiësta RS WRC
Voor de derde plaats was de strijd nog spannender. Op zaterdag speelden de Est Tanak en de Fin Latvala haasje over, maar het was de Ford rijder die met een voorsprong van anderhalve seconde de voorlaatste dag afsloot. Latvala lukte na Ogier en Mikkelsen de derde chrono tijdens de eerste doortocht en was 4/10 sneller dan Tanak die zijn voorsprong zag slinken tot 1,1 sec. en dat met nog één KP te gaan. Neuville beleefde nog een hachelijk moment toen zijn Hyundai rolde nadat hij te vroeg voor de koord koos. Bij zijn koprol verloor Neuville amper een dikke 20 seconden en kwam zijn zesde plaats niet in gevaar.

Tijdens de afsluitende Power Stage ging een ontketende Latvala van de baan. Hij beschadigde de radiator, maar kon uitrijden en verloor 20 seconden. Tanak was zodoende zeker van de derde plaats en zette tijdens zijn beurt de snelste tijd op de tabellen, tot Ogier als laatste rijder en specialist van de
Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Power Stage er nog 1/10 sec. afpitste en opnieuw de volle pot pakt tijdens deze wedstrijd. Uiteindelijk wordt Mikkelsen na een schitterende wedstrijd mooi tweede op 11,9 seconden van de regerende wereldkampioen, terwijl de Est Ott Tanak verdiend zijn eerste podiumplaats van het seizoen pakt en de tweede in zijn carrière. Hij stak zijn dank richting Malcolm Wilson van M Sport dan ook niet onder stoelen of banken. Latvala werd ontgoochelend vierde voor Paddon, Neuville, Meeke, Kubica, Ostberg en Sordo die de top 10 afsloot. Latvala bood zijn wagen echter te laat aan in het service park en kreeg daarvoor 40 seconden straftijd, waardoor hij zijn vierde plaats nog kwijtspeelde aan Paddon.

In de tussenstand vergroot Ogier (161) zijn voorsprong, terwijl Mikkelsen (83) de tweede plaats overneemt van Ostberg (69) en Latvala (68) is genaderd tot op één punt van de Ostberg. Neuville (58) schuift van zes naar vijf ten nadele van Evans (53) die ex aequo de zesde plaats deelt met Meeke (53).

Het is de vijfde zege op zeven wedstrijden voor Ogier die ook al een tweede plaats pakte. Ogier realiseerde ook reeds zesmaal op rij de snelste chrono op rij tijdens de Power Stage en heeft nu 78 punten voor op de tweede in de tussenstand.

Foto's: RIP - Willy Weyens - Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 5 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Polen.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons