van der Horst

Rally van Sardinië: Latvala wint kwalificatie en kiest voor laatste startplaats in WRC

Jari-Matti Latvala - Volkswagen Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - Volkswagen Polo R WRC
Dit weekend wordt de WRC Rally van Sardinië verreden. De Fin Jari-Matti Latvala heeft de snelste chrono geklokt tijdens de kwalificatie. De Volkswagen rijder was 69 honderste sneller dan de Russische Ford-rijder Evgeny Novikov over de 3,86 km lange KP met losse gravel. WK-leider en ploegmaat van Latvala, de Fransman Sébastien Ogier, realiseerde de derde tijd voor de eerste Citroën, het exemplaar van de Fin Mikko Hirvonen die een steen raakte. De Ford van Thierry Neuville volgde, onze landgenoot kloeg over een gebrek aan tractie. De Brit, Elfyn Evans, die de Ford Nasser Al-Attiyah erft en zijn maidentrip beleeft in WRC, klokte de elfde chrono.
Jari-Matti Latvala - Volkswagen Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - Volkswagen Polo R WRC
Latvala mocht dus als eerste de startpositie kiezen en zal zoals verwacht helemaal achteraan starten in WRC of vanop de dertiende startplaats. De rest volgde logisch zijn voorbeeld, waardoor Neuville als negende de baan wordt opgestuurd en Al-Qassimi als traagste tijdens de kwalificatie de ondankbare rol van stofzuiger en veegborstel toebedeeld krijgt. De rally gaat over twee dagen en in totaal zullen 16 KP’s worden afgewerkt en een totaal van 305 km tegen de klok.

Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
De Rally van Sardinië is de zevende wedstrijd op een totaal van dertien. Na dit weekend zijn we dus over halfweg het seizoen 2013. Eén ding is zeker; wat er ook gebeurt komend weekend, Sébastien Ogier zal de tweede seizoenshelft ingaan als leider. De Franse Volkswagen-piloot begint in Sardinië met een voorsprong van 52 punten op ploegmaat Latvala, terwijl er maximum 28 punten te verdienen zijn. Sébastien Loeb is door zijn beperkt programma ondertussen gezakt naar de derde plaats, terwijl teammaat Hirvonen volgt op 7 punten. De kans is dus vrij groot dat de Finse Citroën-rijder dus nu doorstoot richting top3.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville moet zijn vijfde plaats verdedigen tegenover Dani Sordo en Mads Østberg die respectievelijk op drie en vier punten volgen op onze landgenoot.

In WRC2 is het vooral uitkijken of Robert Kubica zijn glansprestatie van Griekenland kan herhalen hier in Zuid-Italië. Bij de Acropolis Rally bleek de Pool met kop en schouders primus en bleef met vlag en wimpel Yuriy Protasov en Abdulaziz Al-Kuwari voor.

Startorde WRC Rally van Sardinië 2013

01. Khalid Al-Qassimi
02. Michal Kosciuszko
03. Elfyn Evans
04. Per-Gunnar Andersson
05. Martin Prokop
06. Andreas Mikkelsen
07. Dani Sordo
08. Mads Østberg
09. Thierry Neuville
10 Mikko Hirvonen
11 Sebastien Ogier
12 Evgeny Novikov
13 Jari-Matti Latvala

Foto's: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 20 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally d'Italia.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons