van der Horst

Rally van Sardinië: Teleurstelling bij Citroën

Danni Sordo - Citroën DS3 WRC
Danni Sordo - Citroën DS3 WRC
Na een hete eerste dag van de Rally Italia Sardegna, konden de equipes van het Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team gisteren rekenen op een koude douche. Alleen Dani Sordo en Carlos del Barrio wisten de rally te voltooien en finishten als vierde. Robert Kubica won de WRC2-categorie en eindigde als negende in het algemeen klassement, waarmee hij zijn eerste WRC-punten scoorde. Khalid Al-Qassimi besloot de top tien van de Rally Sardinië.
  • Skylimit Events
De tweede dag van de Italiaanse rally was qua lengte gelijk aan de eerste en bestond uit vier proeven die allen tweemaal gereden werden. Na de haven van Olbia om zeven uur in de ochtend verlaten te hebben, zetten de teams onder een dreigende wolkenlucht koers richting het binnenland van Sardinië.

Voor Mikko Hirvonen begon de dag op de best mogelijke wijze, want hij won op SS9 (Monte Olia 1) zijn 250ste proef in het World Rally Championship. De vreugde van de Fin was echter van korte duur, omdat hij direct daarna genoodzaakt werd uit te vallen. “Meteen na de start van de Terranova-proef was er na ongeveer een kilometer een krappe hairpin linksaf. Ik remde net te laat en de auto schoof in een greppel. Niet ver, een metertje maar. Ondanks de vele toeschouwers die ons probeerden te helpen slaagden we er niet in de auto eruit en terug op de weg te krijgen. Het was vooral frustrerend omdat de auto totaal geen schade had. Ik ben echt teleurgesteld door die stomme fout, omdat de DS3 het perfect deed. Het team heeft deze week fantastisch werk verricht en we stonden er goed voor om als tweede te finishen.”

Dani Sordo schoof als gevolg van het uitvallen van Hirvonen door naar de derde plaats, maar de dag verliep niet zoals hij het graag gehad had. Nadat hij op Monti di Ala’ 1 (SS11) gespind was, verloor de Spanjaard zo’n twintig seconden waardoor hij terugviel in het klassement. “De omstandigheden waren erg lastig, met al dat stof dat bleef hangen. Ik kwam te snel over een heuveltje dat pal vóór een hairpin lag. De motor sloeg af en het duurde lang voordat ik hem weer gestart kreeg. Omdat Latvala op dat moment niet ver achter me lag, kon hij me in het klassement inhalen.”

Ondanks het kleine gat speelde Citroën Racing het op safe door de auto’s van het team te voorzien van twee reservebanden voor de proeven die voor de middag op het programma stonden. Dani’s directe rivaal Mikkelsen vloog er op SS14 af, waardoor de DS3 WRC-coureur onbedreigd naar de finish kon rijden.

Khalid Al-Qassimi en Scott Martin reden een nuttige rally en brachten hun Abu Dhabi Citroën Total World Rally Team DS3 WRC als tiende overall over de finish. De coureur uit de Emiraten scoorde daarmee zijn eerste punt in 2013.

“Hoewel de afgelopen rally’s ons reden tot tevredenheid gaven, zijn mijn gevoelens na dit evenement gemengd,” gaf Yves Matton, hoofd van het Citroën Racing Team, toe. “Los van het resultaat van onze fabrieksteams ben ik verheugd met de rijpheid die Robert Kubica aan de dag heeft gelegd. Zijn tweede achtereenvolgende zege in het WRC2 getuigt van het feit dat hij alles in zich heeft om uit te groeien tot één van de beste rallycoureurs van dit moment, en we blijven met hem werken om dat te realiseren.”

Foto: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 23 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally d'Italia.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons