van der Horst

Rally van Sardinië: Tiende zege op rij voor ongenaakbare Volkswagen Polo R WRC

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Zoals we gisteren reeds schreven zou de tweede lus met de tweede doortocht op de superlange KP van Monte Lerno over 60 km wel eens doorslaggevend kunnen zijn inzake de verdere afwikkeling van de rally van Sardinië en zo bleek ook. Leider Latvala verloor meer dan twee minuten door een lekke band nadat hij een steen raakte. Zodoende verspeelde hij de leiding aan teammaat Ogier en zakte zelfs naar de derde plaats na Østberg die de voorlaatste dag afsloot op de tweede plaats. Ook Kubica verloor wat tijd en moest zijn vijfde plaats inleveren en ruilen voor de achtste stek na dag 3
Latvala - VW Polo R WRC
Latvala - VW Polo R WRC
Vandaag zondag was de slotdag van de Rally van Sardinië en Ogier mocht met zijn VW Polo R WRC starten als leider met 1 min. 40 sec. voor op de Citroën DS3 WRC van Østberg die op zijn beurt 21 tellen voorsprong had op Latvala in de tweede VW Polo R WRC. Ook Mikkelsen verloor gisteren tijd in zijn strijd om de derde plaats met Østberg en volgde deze morgen in vierde stelling met 36 seconden achter op teammaat Latvala.

Nog vier proeven waren er te gaan met vier KP’s en goed voor 47 km tegen de chrono. De laatste KP van Cala Flumini was meteen ook de Power Stage waar nog eens extra 3, 2 en 1 punten te verdienen waren.

Ostberg - Citroën DS3 WRC
Ostberg - Citroën DS3 WRC
Østberg wou zijn tweede plaats zo goed mogelijk verdedigen en was de snelste in de eerste KP voor Mikkelsen, Latvala en Neuville, terwijl Ogier met een achtste chrono duidelijk een veiligheidsmarge inbouwde. De tweede KP was dan weer voor Latvala, maar meer dan anderhalve seconde kon hij niet goed maken tegenover Østberg die nog steeds stevig de tweede plaats in handen had. Opnieuw Latvala op de derde KP en de Fin was nu 6 tellen sneller dan Østberg, waardoor de VW-rijder kon terug komen tot 17 seconden van de Noor. Het was evenwel te laat voor Latvala met alleen nog de laatste KP over negen kilometer voor de boeg.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Met Mikkelsen als snelste voor Latvala en Ogier was het feestje compleet bij Volkswagen die geen kruimels gunde aan de oppositie. Met deze nieuwe zege zit Volkswagen met de Polo R WRC aan de tiende op rij. Indrukwekkend, maar ook zorgwekkend inzake de spankracht binnen het WK Rally. Met de Rally van Sardinië sluiten we namelijk de zesde rally af op een totaal van dertien ontmoetingen. We zijn nog niet eens halfweg or het verschil is indrukwekkend tussen Ogier, Latvala en de rest. Ogier telt momenteel 138 punten tegenover 105 voor Latvala. Gezien er maximaal 28 punten te verdienen zijn, heeft de Franse regerende wereldkampioen reeds een voorsprong van meer dan een rally. Mikkelsen in de derde Polo is zijn derde plaats kwijt aan de Citroën van Østberg, maar die heeft nu reeds 66 punten verzameld of minder dan de helft dan het saldo van Ogier. Mikkelsen heeft 63 punten, of 3 minder dan Østberg, waardoor er toch nog een beetje strijd is; zij het dan voor de derde plaats. Hirvonen blijft vijfde met 40 punten, terwijl Evans over Meeke en Neuville naar de zesde plaats schuift.

Foto's: Racing International Photography - Willy Weyens



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons