van der Horst

Rally van Spa: Loix uit op revanche

Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Amper twee weken na de Rally van Haspengouw staat met de Spa Rally reeds de tweede wedstrijd op het programma van het Belgisch Kampioenschap Rally; ditmaal over twee dagen, vrijdag en zaterdag 13 & 14 maart. En opnieuw mogen we een mooi startveld begroeten en een Freddy Loix die op revanche uit is na zijn mechanische panne in Haspengouw. De openingsmanche werd gewonnen door Kris Princen in zijn eerste rally met de Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208 T16
Kris Princen - Peugeot 208 T16
Freddy Loix moet dus vol in de aanval en zal eveneens de eerste willen zijn die deze nieuwe rally op zijn palmares wil schrijven. Voorlopig moet hij het nog steeds doen met de Skoda Fabia S2000 tegenover de R5 wagens van een nieuwere generatie, maar daar hebben we in Haspengouw weinig van gemerkt, want Fast Freddy reed aan de leiding toen de mechaniek hem in de steek liet. We moeten er wel bij vermelden dat Kris Princen op dat moment reed meer dan een halve minuut had verloren in zijn Peugeot 208T16 R5. In ieder geval verwachten we ons aan een titanenstrijd tussen deze twee met enkele andere snelle jongens als scherprechter.

Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5
Dan denken we in de eerste plaats aan het Citroën DS 3 R5 bastion met Vincent Verschueren die tijdens de Rally van Haspengouw een schitterende tweede plaats uit de brand sleepte met een door GoDrive privé ingeschreven wagen. Ook Cédric Cherain, Pieter Tsjoen en Bertrand Grooten komen opnieuw met een Citroën DS 3 R5 aan de start. Nog R5 geweld, maar dan met een Ford Fiësta komt uit de hoek van de Nederlander Michiel Becx en Bernd Casier die zijn comeback maakt.


Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
Zoals steeds zullen de S2000 en R5 wagens op weerwerk moeten rekenen van enkele WRC wagens. Benoit Allart (Skoda Fabia) reed in Landen naar een podium, Chris Van Woensel (Mitsubishi WRC05) hoopt dat de pechduivel hem deze keer met rust laat, en David Bonjean tekent present met een Subaru Impreza WRC12B die op de Belgische rallywegen nog altijd goed uit de voeten kan.

Patrick Snijers zal in GT ditmaal op weerwerk moeten rekenen op de Porsches van Tim Van Parijs, Jochen Claerhout en streekrijder Francis Lejeune.

De GT-rijders hopen op gunstige weersomstandigheden, andere gokken op slecht weer… Of ze nu aan de ‘traditionele’ Groep N of Groep A-regels beantwoorden, de Mitsubishi’s – Evo 8,9 en 10 – en Subaru Impreza’s blijven heel competitief als de grip op de wegen vermindert. Zeker als die wagens in handen zijn van experts als Xavier Bouche (Evo10), Arnaud Dedouaire, Anthony Martin, Philip Barbier, Michael Albert (Evo9) en Fred Bouvy (Impreza STi).

Dilley-Vanneste - Peugeot 208
Dilley-Vanneste - Peugeot 208
De eerste editie van de Spa Rally kan uiteraard ook rekenen op een pak voortrekkers, in de handen van ondermeer Guillaume Dilley, Armand Fumal (DS3 R3 Maxi), Stephan Hermann (Fiat Punto), Didier Bosseloir (Honda Civic R), Adrian Fernémont, Amaury Molle, Lionel Delbouille (Ford Fiesta R2), en de tenoren van de Peugeot 208 Rally Trophy – Cédric De Cecco, Stijn Pacolet, Polle Geusens, Steven Dolfen – die het voor de eerste keer dit seizoen tegen elkaar opnemen. Ze krijgen RACB National Team-rijder Gino Bux als ideale referentie.

Foto's: RIP, Vincent Wouters & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op woensdag 11 maart 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons