van der Horst

Rally van Wales: Ogier en Latvala outstanding

Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sebastien Ogier - VW Polo R-WRC
Op vrijdag ging de Rally van Wales van start, de laatste WRC wedstrijd van het seizoen. Een wedstrijd over natte, modderige en zeer gladde ondergrond. Deze rally is eerder een formaliteit want de titels bij de constructeurs (Volkswagen) als bij de piloten (Ogier) zijn reeds gekend. De volledige top 3 gaat met Ogier, Latvala en Mikkelsen trouwens naar Volkswagen en alleen voor de overige plaatsen binnen de top 5 kunnen er zich nog verschuivingen voordoen.
De Finse Fordrijder Mikko Hirvonen, die aan zijn laatste wedstrijd toe is in WRC, staat voorlopig vierde en kan nog bedreigd worden door de Noor Östberg die in Spanje onze landgenoot Neuville naar de zesde plaats verwees. Het verschil tussen de Citroën rijder en de Hyundai rijder bedraagt één punt.

Op dag één werden acht proeven afgewerkt en allen gingen naar Volkswagen met vier zeges voor Ogier en vier voor de Finse vice kampioen Latvala.
Na de eerste lus van vier KP’s was het Ogier die leidde voor Latvala op 9,5 seconden, terwijl Östberg de voorlopige derde plaats pakte maar reeds een achterstand telde van 40 tellen. Hirvonen, Meeke en Neuville bleven in de buurt.

Mikkelsen was goed gestart met een tweede chrono op de eerste KP nadat hij reedfs de snelste chrono liet optekenen tijdens de shake down. Maar de Noor ging in de tweede proef de boer op en verloor bijna drie minuten. Hij moest nadien de handdoek in de ring gooien.

Tijdens de tweede lus van de eerste dag gingen Ogier en Latvala verder op hun elan en beiden zetten de concurrentie reeds op een onoverbrugbare achterstand. Latvala blijft met een achterstand van 6,6 seconden mooi in het spoor van zijn teammaat, maar de rest staat al op een behoorlijke achterstand met Hirvonen op 1min13, Meeke op 1min21, Östberg op 1min22 en Neuville op 1min33.

Op zaterdag staan negen Kp’s op het menu terwijl het WRC seizoen definitief stopt op zondag met nog zes KP’s voor de boeg.

Foto: Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 15 november 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally of Great Britain.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons