Rally van Wallonië: Winst voor Princen - Loix doet goede zaak in kampioenschap

Kris Princen - Subaru Impreza WRC
De laatste lus in de Rally van Wallonië was nog best spannend voor de resterende podiumplaatsen naast Kris Princen tussen de Citroën C4 WRC van Xavier Bouche en de Skoda S2000 van Freddy Loix. De vier KP’s tijdens deze lus werden verdeeld onder Bob De Jong (2), Loix en Bouche terwijl princen wijselijk de zaak consolideerde. Ondanks het feit dat de Skoda rijder een schitterende wedstrijd reed, moest hij toch zwichten voor de power van de WRC-wagens.
Kris Princen wint dus na de TAC rally in Tielt ook de Rally van Wallonië. "Ik had voor de start van het seizoen één wedstrijd met stip aangeduid: de Rally van Wallonië. Die wilde ik absoluut winnen. Dat er dit weekend zoveel goede piloten aan de start stonden met topwagens, maakt deze overwinning nog mooier. Het is ook een enorm compliment voor First, het team dat onze Subaru prepareert. Zij hebben ons al drie wedstrijden een feilloze wagen afgeleverd," aldus de gelukkige winnaar van de Rally van Wallonië 2014.

Maar het werd nog spannend voor de overige podiumplaatsen. Freddy Loix begon aan de laatste lus met een achterstand van 6,3 seconden op Bouche, terwijl Princen op zijn beurt meer dan een halve minuut voorsprong telde op dat moment. De Nederlander De Jong won in zijn Mitsubishi Lancer WRC de eerste KP, maar belangrijker was dat hij vijf seconden moest toegeven op Bouche die zodoende met nog twee KP’s te gaan 11 seconden bonus had op Loix.

Loix klokte op de etappe van Arbre echter de snelste chrono en pakte zeven seconden terug op Bouche, waardoor het verschil opnieuw werd herleidt tot een luttele 3,8 seconden. En dat terwijl De Jong op een vinkenslag lag met een achterstand van 18 tellen op Loix. De Jong trok door en won ook de voorlaatste KP. Bouche moest amper 1/10 sec. toegeven en kon zijn voorsprong op Loix uitbouwen tot 6,4 seconden en dat met nog amper één KP te gaan. Beiden haalden nog het onderste uit de kan, maar de winst ging naar Xavier Bouche die zodoende zijn Citroën C4 WRC van het Italiaanse D-Max op een definitieve tweede plaats parkeert.

Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Loix pakt een uitstekende derde plaats en doet uiteraard opnieuw een gouden zaak in het kampioenschap. "We hebben constant tegen de limiet gereden, zonder erover te gaan, want ik moest aan het kampioenschap denken. Winnen zat er niet in, maar we hebben ons goed geweerd tegen de WRC's”, aldus Fast Freddy.

Twee piloten die het ganse weekend foutloos bleven, werden daarvoor beloond met de 4de en de 5de plaats. Bob De Jong, regerend Nederlands kampioen, eindigde op een knappe 4de plaats voor Chris Van Woensel, die weer stuntte met zijn oudere Subaru Impreza WRC S5.

Bonjean (Citroën Xsara WRC), Cherain (Ford Fiësta R5), Snijers (BMW 130i), Collard (Mitsubishi Lancer Evo X) en Lejeune (Porsche 997 GT3) sluiten de top 10 af.

Foto's: Racing International Photography

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zondag 27 april 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de Wallonie.