van der Horst

Rally van Wallonië: Nabeschouwing DS Belux

De Rally van Wallonië, dit jaar in het teken van de strijd tussen wagens van de vorige generatie en de nieuwe generatie, stond bol van spannende wendingen en heftige emoties. De DS 3 R5's kleurden de wedstrijd. In eerste instantie dankzij het onuitgegeven duo gevormd door Stéphane Lefebvre en Pieter Tsjoen. Zij gingen bijzonder sterk van start. In de tweede helft van de wedstrijd realiseerde Cédric Cherain een festival in de regen, wat hem de overwinning opleverde na een thriller zoals enkel Hitchcock ze kan bedenken.
  • Heinz Performance
De Rally van Wallonië is een wedstrijd die verreden wordt op uitermate snelle wegen, waardoor het parcours niet meteen ideaal is voor de wagens van de nieuwe generatie, de R5's. Nochtans was de eerste leider in deze vierde manche van het Kampioenschap van België Rally een DS-piloot, meer bepaald Stéphane Lefebvre. De piloot van Citroën Racing in WRC-2, bevestigde dat hij geen figurantenrol wilde spelen in strijd met de tenoren van het BRC.

Na de twee snelste tijden op de proef van de Citadel, waar hij de tienduizend toeschouwers op de Esplanade vermaakte met zijn spectaculaire rijstijl in de DS 3 R5, ging de jonge Nordist zaterdagochtend verder op zijn elan. Na vijf proeven stond de Junior Wereldkampioen aan de leiding, voor de leider in het Kampioenschap van België Rally, Kris Princen, en de tweevoudige Kampioen van België 2013 en 2014, Freddy Loix.

"Ik amuseer me aan het stuur van deze DS 3 R5 en op deze proeven. Het is een mooie strijd,» lachte Stéphane Lefebvre. "Onze tijden zijn het beste bewijs dat het goed klikt tussen Pieter en mij en dat onze nota's goed zijn. Het parcours is nochtans niet evident, want de grip verandert voortdurend. Veel meer dan bijvoorbeeld in rally's in Noord-Frankrijk. Maar, dit is een prima oefening met het oog op de asfaltrally's die ik dit jaar nog zal rijden in WRC-2. We blijven strijden!"

Helaas eindigde de wedstrijd van Stéphane Lefebvre in het begin van de tweede ronde door een breuk van het differentieel. Op dat moment was hij nog altijd in een secondengevecht voor de eerste plaats verwikkeld. Zaterdagavond stonden de twee DS 3 R5's van Cédric Cherain en Vincent Verschueren op de 4de en de 5de plaats in het algemeen klassement. Voor de eerste was het podium nog haalbaar: "We zijn aan de rally begonnen met een set-up die niet optimaal was, maar we hebben de afstellingen tijdens de wedstrijd aangepast aan het terrein. De strijd tussen de R5's, de WRC's en de Super 2000 is prachtig. We zitten allemaal op de limiet. Het bewijs: ik heb bijna dezelfde sortie gemaakt als Loix deze ochtend in Vedrin..."

Zondag liet de aangekondigde regen op zich wachten. Cédric Cherain zette zijn duel met Freddy Loix voor de derde podiumplaats verder. Toen het eindelijk begon te regenen, bij het ingaan van de laatste ronde, liepen de twee kemphanen zienderogen in op de WRC's die voor hen stonden in het klassement. Met een fantastische derde snelste tijd op de voorlaatste proef, de mooie chronorit van Arbre, namen Cédric Cherain en André Leyh de leiding in de wedstrijd!

"Wat een thriller! Op de 9,29 km van de laatste proef in Bois-de-Villers, hebben we een laatste keer alles gegeven. Dat deden we trouwens de ganse dag. Ik wilde absoluut mijn eerste overwinning behalen in het Kampioenschap van België met de DS 3 R5! Helaas, ondanks onze inspanningen, werden we op de laatste proef geklopt door Freddy Loix. Maar, op de laatste verbinding terug naar Jambes, stelden we verrast vast dat onze concurrenten blijkbaar geen haast hadden. Ze klokten dan ook te laat in," vertelt de piloot van DS.

Daarna was het erg lang wachten op de definitieve beslissing van de Wedstrijdleiding en de Sportcommissie. Uiteindelijk werden Cédric Cherain en André Leyh uitgeroepen tot winnaars van de Rally van Wallonië.

"Het is natuurlijk erg jammer dat een wedstrijd zo moet eindigen, maar TK's vormen de essentie van de rallysport. Ik had me neergelegd bij een tweede plaats als het verdict anders was geweest," besluit Cédric Cherain. "Ik zal vooral onthouden dat we een heel mooie strijd hebben geleverd en dat het razend spannend was. Deze eerste zege met een DS 3 R5 is hopelijk de eerste in een lange reeks!"

Het succes van de DS 3 werd vervolledigd door de mooie vijfde plaats van Vincent Verschueren, genavigeerd door Stéphane Prévot, en de tiende van Jourdan Serderidis en Frederic Miclotte, maar natuurlijk ook door de knappe zege in klasse RC3 van Guillaume Dilley en Louis Louka, die al hun vijfde overwinning van het seizoen behaalden in hun klasse. "Ik had me geen mooier resultaat kunnen dromen," genoot Guillaume. "Deze overwinning is des te mooier omdat we gisteren een heel mooie strijd hadden met enkele andere voortrekkers. Tijdens de hele rally was onze DS 3 R3 weer uitermate betrouwbaar. Bovendien geniet ik steeds meer van het rijden met deze wagen. Dankzij dit resultaat blijven we perfect in de running voor een podiumplaats in het Kampioenschap van België algemeen!"

Jourdan Serderidis was eveneens uitermate tevreden met het resultaat dit weekend en wel om 2 redenen: "De 10de plaats is beter dan ik had durven hopen met het deelnemersveld van deze rally. Dit had ik bij de start niet durven dromen. En ik had het zelfs beter kunnen doen, want problemen met de koppeling aan het eind van de rit hebben me een plaats gekost. Maar ik ben vooral blij met de prestatie van Stéphane Lefebvre met de auto van ons team J-Motorsport."

DS Belux Press
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 5 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Wallonië.
  • Circuit Zolder DTM

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons