van der Horst

Rally van Wallonië: Van Woensel voelt zich gediscrimineerd

Chris Van Woensel
Chris Van Woensel
Chris Van Woensel en Rik Snaet, twee mannen van vele sportieve oorlogen, komen met gemengde gevoelens aan de start in de Rally van Wallonië. Nadat de RACB reeds eerder de oorlog verklaarde aan de WRC-wagens, wordt de situatie op vrijdagavond na de twee passages op de Citadel van Namen toch nog iets uitvergroot. De R5 en GT-wagens kunnen op zaterdag opnieuw hun vooropgestelde startposities innemen, terwijl de vier ingeschreven WRC wagens niets kunnen winnen, maar wel verliezen inzake de startpositie.
  • LTF
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Na hun uitstekende derde plaats in de Rally van Haspengouw behoort de krachtige Mitsubishi Lancer WRC van Chris en Rik opnieuw tot de kandidaten voor het podium, maar ze zullen wel vanuit de achterhoede moeten terugvechten met de WRC. De snelle proeven van de wedstrijd in en rond Namen zijn op het lijf geschreven van de Mitsubishi, maar zoals reeds eerder gemeld moet Van Woensel starten na de 14 ingeschreven R5-wagens en de GT-wagens.

Chris Van Woensel: “Ik heb er geen probleem mee om Kris Princen, Freddy Loix en andere snelle piloten met een R5 vooraan te laten starten. Ik heb alle respect voor de keuze van de RACB en de promotor om de R5's te promoten in het BRC via een gunstige startorde, maar er zijn toch grenzen. Eender welke gentleman-driver zonder ervaring kan zomaar een plaatsje opeisen in de top 15. Maar de
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
WRC-wagens gaan wegmoffelen als marginalen is er toch wat over. Zo kunnen we in de Wallonië na de twee doortochten op de citadel van Namen niet opschuiven in de startorde. Stel dat we een chrono draaien binnen de top 5, dan nog zullen we op zaterdag rond de 20ste plaats starten. Wagens binnen de Klasse R5 die op diezelfde Citadel tijd verliezen, zullen op zaterdag toch kunnen starten volgens de nummering bij inschrijving. Maar als wij tijd verliezen door omstandigheden, dan zakken we weg in de startorde. Wat we ook presteren op vrijdagavond, we zullen op zaterdag starten na de R5-wagens en de R-GT-wagens”.

Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC05
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC05
Stel, en dan zeggen we wel stel, dat Van Woensel op vrijdag als winnaar uit de openingslus komt. Dan zal de leider in de wedstrijd passeren rond de 20ste positie, terwijl zijn voorgangers reeds modder en kiezel op de baan hebben gegooid. Hoe kan je dan een leiderspositie verdedigen? Op de derde dag van de rally worden de wagens dan wel de baan opgestuurd volgens de posities na dag 2. Rare beslissing van de makers van het reglement, maar het is nu eenmaal niet anders.

En nog is de kelk van Chris nog niet geledigd die van plan was om met de Mitsubishi aan de start te komen van de Kenotek Ypres Rally maar opnieuw het deksel op de neus krijgt. Er was door de organisatie bevestigd dat WRC-wagens die uitgehomologeerd zijn, konden rijden in klasse NCE.

Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
"Zelfs bestuursleden van organisator Superstage bevestigden dat er kon worden gereden met de Lancer WRC, maar uiteindelijk werd er toch een stokje voor gestoken," aldus nog een ontgoochelde Van Woensel. Het team was nochtans bereid om de verplaatsing naar de Mont-Blanc te laten vallen om Ieper te rijden, maar zal nu zeker naar Frankrijk gaan.

“Het gebrek aan respect voor onze auto begint zwaar door te wegen. Wij hebben 20 jaar geïnvesteerd in de Belgische rallysport, we brengen een topwagen aan de start en ik denk dat ik nog altijd bij het kransje snelle piloten behoor, maar dat telt allemaal niet meer."

Desondanks blijven Chris Van Woensel en Rik Snaet gemotiveerd om vanaf vrijdagavond te knallen op de snelle proeven van de Rally van Wallonië.

"Ik hou van de vloeiende proeven van de Wallonie. Loix en Princen blijven favoriet, maar ik wil toch graag meespelen voor de top 5 en als het kan voor een podiumplaats. Maar met een hoge startpositie wordt dit moeilijker," blijft Chris Van Woensel redelijk voorzichtig in zijn voorspellingen.

Foto's: RIP - Vincent Wouters - Ronald Janssens - Sandro De Laere

 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op donderdag 28 april 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye de Wallonie.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons