van der Horst

Rally van Zweden: Mikkelsen op kop na fouten van leiders - Neuville tweede

Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Nadat de eerste lus van de tweede wedstrijddag nog vrij normaal verliep met drie snelste chrono’s voor Sébastien Ogier en eentje voor Volkswagen-ploegmaat Jari-Matti Latvala, werd tijdens de tweede lus de ganse tussenstand doorheen gehaald door fouten van de leiders.
Tijdens de eerste KP van de tweede lus ging de beste chrono zeer verrassend naar de Oekraïner Protasov in een Ford Fiësta WRC van M-Sport. Hij haalde het voor Latvala, Kubica, Neuville en Mikkelsen. Ogier verloor acht seconden door falende ruitenwissers en zag in de tussenstand Latvala terugkeren tot 3,3 sec.

Tijdens de daaropvolgende proef van Finnskogen drukte Latvala nog eens goed door en pakte de snelste chrono voor Mads Østberg, Mikkelsen en Ogier. Zodoende kwam Latvala op één seconde van leider Ogier terwijl Meeke in een poging om Neuville bij te benen in het decor belandde. Ook Kubica verloor kostbare tijd. Ogier had tussen de KP’s door zijn ruitenwissers trachten te herstellen en had daarbij het motordeksel vergeten te sluiten. Dit vloog nadien open wat nog meer tijdsverlies opbracht en resulteerde in een kapotte voorruit.

Op Röjden was het dan weer de beurt aan Mikkelsen om de snelste tijd op de tabellen te zetten voor Meeke en terug een uitstekende Neuville.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Op KP9 van Torsby was Neuville de snelste in zijn Hyundai i20 voor Mikkelsen, Meeke, Evans en Tanak. Ogier en Latvala gingen beiden in de fout. Eerst was het de beurt aan de Fransman die daarbij 38 seconden liet liggen. Erger verging het Latvala die 500 meter voor de eindmeet in een sneeuwmuur belandde en meer dan acht minuten verloor.

Resultaat was dat Mikkelsen naar de leiding opschoof, gevolgd door Neuville die overØstberg ging. Een geprikkelde Ogier pakte dan nog de korte Super Special Stage. Østberg pakte 6 tiende terug op Neuville die tweede blijft op 19,1 sec, maar amper 3/10 sec. over houdt op een opzittende Mads Østberg. Vijf seconden verder staat Ogier op de vierde plaats, de Fransman zal meer dan waarschijnlijk op zaterdag vol in de aanval gaan.

Foto's: Hyundai Motorsport & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 13 februari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Zweden.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons