van der Horst

Rally van Zweden: Offensief van Loeb op slotdag

Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Sébastien Loeb - Citroën DS3 WRC
Dat er na Sébastien Loeb in 2004, toen met de Citroën Xsara WRC, nog eens een niet-Scandinaaf de Rally van Zweden zal winnen is bijna aan vaststaand feit. En het wordt opnieuw een Fransman. Maar wie van de beide Sébastiens het zal worden, weten we pas deze namiddag. Zoals de kaarten er momenteel bij liggen is Sébastien Ogier uiteraard in het voordeel. De VW Polo-rijder mocht gisteren gaan slapen met een voorsprong van 26,9 seconden op de Citroën van zijn landgenoot.
  • St. Paul
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Maar gezien zijn beperkt programma heeft Loeb hier niets te verliezen en gaat hij vandaag het slotoffensief inzetten. Fordrijder Østberg zijn chrono stopte gisteren op 57,7 sec. van de leider, terwijl de Noor vandaag zijn handen vol zal hebben met de VW Polo van de Fin Latvala, die amper 6,1 sec. moest inboeten. We gaan dus een boeiende slotdag tegemoet!

Op de eerste KP vandaag over 27,07 km toonde Loeb reeds zijn tanden met winst voor Ogier die 3,3 sec. moest inleveren. Latvala klokte de derde chrono maar pakte amper 2/10 sec. terug op Østberg.

Op Finnskogen over 16,82 km was het opnieuw de Citroën van Loeb die de snelste tijd liet optekenen, voor Ogier met een verschil van 1,4 sec. Ditmaal was Østberg derde met opnieuw een miniem verschil van 3/10 sec. op Latvala.

Op KP 3 van de slotdag was Loeb opnieuw de snelste en scoort dus een loepzuivere hattrick. Ogier moest ditmaal anderhalve seconde inleveren en heeft dus 6,2 seconden moeten prijs geven op drie KP’s. Met nog drie KP’s voor de boeg of 43 km tegen de chrono heeft Ogier nog een bonus van 20,7 seconden.

Als Ogier geen pech krijgt of geen stommiteit begaat, kennen we de winnaar van deze editie van de Rally van Zweden. Dat zou meteen de zevende WRC zege betekenen voor de Fransman, maar belangrijker de eerste van de VW Polo R WRC in het debuutjaar van het Duitse merk en dit na de tweede plaats tijdens zijn maidentrip in de Monte Carlo. Van een entree gesproken.

Mads Østberg - Ford Fiesta RS WRC
Mads Østberg - Ford Fiesta RS WRC
Tussen Østberg en Latvala wordt het een zware eindsprint voor de laagste podiumtrede. De VW Polorijder begon deze morgen met een achterstand van 6,1 sec. op de Ford van Østberg. Drie KP's verder is dit geslonken tot 5 seconden.

Onze landgenoot Thierry Neuville staat op een mooie zesde plaats, maar moet hopen op een fout van een piloot binnen de top 5 om nog een plaatsje op te schuiven. Hänninen volgt in 7de positie op 53,4 sec. van Neuville.

Foto's: Racing Intl. Photo



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 10 februari 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Sweden.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons