van der Horst

Rally Zweden: Opnieuw Ogier en Volkswagen

Podium Rally van Zweden 2016
Podium Rally van Zweden 2016
Met de 16 km lange Power Stage op Värmullsasen als enige KP op de slotdag eindigde de Rally van Zweden opnieuw met winst voor Ogier die zodoende zijn leiderspositie versterkt in de tussenstand van het kampioenschap. Een bijzonder knap rijdende Hayden Paddon parkeerde zijn Hyundai op de tweede plaats voor de Ford van Mads Ostberg.
Derde zege voor Ogier in Zweden, vierde op rij voor Volkswagen

Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
Hayden Paddon - Hyundai i20 WRC
De ingekorte en gegeselde Rally van Zweden kent met Ogier een verdiende winnaar. De Fransman orkestreerde het gebeuren vanaf de eerste dag. Normaliter had de meervoudige wereldkampioen meer weerwerk mogen verwachten uit eigen huis met Mikkelsen en Latvala en van de Citroën van Meeke, maar deze werden door uiteenlopende redenen terug geslagen. Ogier bleef overeind en kreeg een verrassende Hayden Paddon als voornaamste opponent, nadat ook Neuville met technische averij achteruit werd geslagen.


Mads Östberg - Ford Fiesta RS WRC
Mads Östberg - Ford Fiesta RS WRC
Gezien de slotdag werd gereduceerd tot de Power Stage stond het podium reeds vast op zaterdagavond. Zonder tegenslag mochten Ogier, Paddon en Ostberg zich opmaken voor het podium. Paddon en Ostberg kozen tijdens de Power Stage eieren voor hun geld en klokten respectievelijk de zesde en zevende chrono. Maar zoals steeds ging Ogier voor de snelste chrono tijdens de Power Stage en de daaraan verbonden drie extra punten. Anderen gingen ook voluit om nog enkele punten te sprokkelen. Mikkelsen werd tweede voor Meeke en Neuville die een identieke chrono lieten afdrukken.


Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Ogier is de eerste niet-Scandinaaf die de Rally van Zweden meer dan eenmaal achter zijn naam kon zetten. De Fransman won deze sneeuwrally reeds in 2013 en 2015, terwijl ploegmaat Latvala eerste werd in 2014. Dus voor Volkswagen is het de vierde winst op rij. Alleen die andere Fransman, Sébastien Loeb wist in 2004 ook eenmaal deze wedstrijd te winnen. Alle andere winnaars tijdens de afgelopen 62 edities waren Zweden of Finnen, met eenmaal de Noor Petter Solberg als uitzondering in 2005.


Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Na tweemaal winst op rij in de Monte Carlo en Zweden, inclusief tweemaal de snelste chrono op de Power Stage, staat Ogier uiteraard aan de leiding met het maximale puntensaldo, terwijl zijn ploegmaat bij Volkswagen, Mikkelsen de tweede plaats kan vast houden, maar na twee wedstrijden reeds tegen een achterstand van 23 punten aankijkt. Neuville verliest zijn derde plaats in de tussenstand aan Mads Ostberg en verhuist naar de zevende plaats na Tanak (Ford), Paddon en Sordo die in hun Hyundai de vierde plaats delen in de tussenstand.   

Foto's: RIP-Ferraro - Willy Weyens
 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 14 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons