Rally Zweden: Neuville met kop en schouders bovenaan

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville heeft de Rally van Zweden in een wurggreep. In zijn Hyundai zette hij na de middaglus op zaterdag het ganse pak op minstens driekwart minuut. Jari-Matti Latvala moet meer en meer achteruit dan vooruit kijken, met Ott Tänak die in zijn nek zit te hijgen.
  • Ga naar de F1 in Abu Dhabi
De middaglus op zaterdag werd fors ingekort door de annulatie van Knon 2 omwille van een te hoge snelheid tijdens de eerste doortocht. Dat was goed nieuws voor Thierry Neuville die begon aan de middagetappe met een voorsprong van een halve minuut.

Jari-Matti Latvala zette zich eens goed recht op de dertiende proef en pakte de besttijd. De Fin wou vooral Ott Tänak terug op een grotere afstand zetten, maar Tänak bleef in het spoor. Meer zelfs, op veertiende proef nam de Est zelfs zes seconden terug. Het verschil tussen de Toyota Yaris WRC van Latvala en de Ford Fiesta WRC bedraagt nog amper 4'3 seconden.

Neuville leek te gaan controleren met een derde tijd op de dertiende proef maar klokte toch nog de besttijd op de voorlaatste proef van de dag. Zijn voorsprong bedraagt nu een geruststellende 43'3 seconden op Latvala. "Ik ben echt verrast. Ik was zonet even afgeleid door een verbrande geur. We zijn niet meer aan het aanvallen", aldus Neuville.

Sebastien Ogier volgt nu op precies een minuut van de wedstrijdleider en lijkt nog niet volledig uitgeteld voor het podium. De Fransman moest zich zaterdag vooral concentreren op het duel met Kris Meeke maar de Britse Citroënrijder ging van de baan en verloor bijna 9 minuten en tuimelt dus uit de top tien.

Zaterdagavond staat er nog een dessertje op het programma met de showproef in Karlstad, maar grote veranderingen worden niet meer verwacht. Zondag staan er nog drie proeven op het programma, waaronder de Power Stage.

Foto: Hyundai Motorsport
 

 

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 11 februari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.

  • VR Racing