van der Horst

Rallycross Arendonk: Voorbeschouwing van de organisatoren

De lange winterslaap in het regionaal rallycross kampioenschap maakt plaats voor een nieuw seizoen. Het was immers van vorig jaar oktober geleden dat het geluid van brullende motoren weerklonk op het Glosso Circuit in Arendonk. Na het vele winterse gesleutel aan diverse racebolides is het dus de hoogste tijd om de helm weer van de haak te halen.
Door de gekende omstandigheden wordt Arendonk opnieuw het hoofdtoneel van het kampioenschap. Toch weerklinkt er een positieve noot want er wordt opnieuw richting onze Noorderburen getrokken. Net als verleden jaar zet het Eurocircuit in Valkenswaard de deuren open op 16 april en 16 juli om de regionale rijders maar al te graag te verwelkomen. Hiervan mag 1 resultaat ingebracht worden voor de eindrangschikking. Geen sprake dus van eentonig- heid ondanks het quasi alleengebruik van de Glosso omloop. Hoog tijd om de draad terug op te nemen en afspraak voor de eerste confrontatie op 26 maart op het Glosso Circuit in Arendonk.

Grote strijd in klasse A

Ben Desender werd verleden jaar kampioen in de klasse A. Na een fel bevochten strijd met Danny Kunnen (Toyota Corolla) laat de piloot uit Merksem dit jaar het regionaal kampioenschap links liggen om zijn kansen te gaan verdedigen in het Belgisch kampioenschap. De motor en de versnellingsbak waren snel verkocht en Desender vond dat het de hoogste tijd was geworden om een stapje hoger te klimmen. Wellicht de kans voor Danny Kunnen om eindelijk de naam van eeuwige tweede in de rangschikking te wissen. Een grondige revisie van Kunnens bolide en een verse ‘geut’ olie moeten hem in staat stellen om hoge toppen te scheren. Ook pechduivel Davy Wijnants (Seat Ibiza) is terug van de partij. De versnellingspook van zijn wagen brak in volle finale af waardoor zijn kans op de titel totaal in rook opging. Wijnants hoopt tijdig aan de start te kunnen staan, want hij liep een sleutelbeenbreuk op na een val met de fiets. Oude rot Jacky Simons (Toyota Corolla) en Jean–Pierre Verstraeten (Toyota Corolla) zijn ook grote kanshebbers voor de titel binnen deze klasse.

Opnieuw Wilms in klasse B ?

Bob Wilms (Opel Corsa) domineerde vorig seizoen in deze klasse. De piloot uit Rijkevorsel trok een strakke lijn doorheen het regionaal gebeuren en had weinig of geen tegenstand. Even kwamen Kristof De Backer (Opel Astra) en Ronny Maes (Volkswagen Golf) punten scoren maar Wilms werd uiteindelijk kampioen en wil ook dit jaar een gooi doen naar de titel. De wagen kreeg een zware vermageringskuur en moet zonder meer in staat zijn om opnieuw hoge toppen te scheren. Wellicht krijgt hij opnieuw concurrentie van Ronny Maes en Robin Gielen (Opel Corsa), of misschien kan Stef Engelen (Volkswagen Golf) eindelijk kunnen bevestigen. De jonge piloot uit Maasmechelen greep verleden jaar net naast de prijzen in de eindstand maar werd wel knap Limburgs kampioen in deze reeks.

Opnieuw Leysen of is er concurrentie op komst ?

Yorick Maeyninckx (BMW E36) reed in 2022 de pannen van het dak. De rijder uit Westerlo kende weinig of geen tegenstand maar plant nu een sabbatjaar in. Een grote kans wellicht voor Andy Leysen (BMW M5) om opnieuw te sco-
ren. Leysen kent het Glosso Circuit als zijn broekzak maar had niet echt een top seizoen. Na enkele lekke banden en
diverse technische ongemakken wil de rijder uit Arendonk zonder meer opnieuw bevestigen, al zal hij wel het gezelschap krijgen van Jef De Busser (BMW Compact) en oude rotten Jonas Kemps (BMW) en Jan Driessen (BMW Compact). Zeker niet uit het oog te verliezen is Seppe Jacobs (BMW E36). De problemen met de versnellingsbak, die hij kreeg in de laatste race van vorig jaar, zouden eindelijk achterwege moeten blijven. Een nieuw exemplaar werd tijdens de winterstop gemonteerd samen met een gloednieuw setje Proflex veren. Het belooft hier zonder meer weer een spannend en spectaculair seizoen te worden. Het Eurocircuit in Valkenswaard, waar eveneens punten kunnen gescoord worden, is een snelle omloop en dat is absoluut in het voordeel van de zware BMW’s die vorig jaar hier aan het langste eind trokken.

Promo D

Ruud Lavrijssen werd vorig jaar kampioen in de instapklasse binnen het rallycross gebeuren. Lavrijssen reed een probleemloos jaar en gaat dit seizoen zijn kans wagen in de klasse B. De Peugeot 205 staat aan de kant en werd inmiddels ingeruild voor een Volkswagen Golf. Zeker is dat Robin De Bolle (Toyota MR2) terug aan de start komt. De Bolle
won vorig jaar totaal onverwacht de finale race van de latere kampioen Lavrijssen. Misschien zien we dit jaar wat meer piloten aan de start verschijnen, want deze instapklasse is nog steeds het ideale strijdtoneel om een stapje hoger te gaan na een algemene titel.

Persbericht VAS RallycrossDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op donderdag 23 maart 2023.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons