van der Horst

Ceska Lipa: Van Mechelen en Sterkens kampioen in de European Rallycross Challenge

Susta, Van Mechelen en Sterkens
Susta, Van Mechelen en Sterkens
Twee manches in Frankrijk, een in Oostenrijk, België, Nederland en Tsjechië. Dat was het parcours van de Rallycross Challenge Europe dat een alternatief moest bieden voor het duurdere European Rallycross Championship. Het is een moeilijke bevalling geweest met veel groeipijnen waar we momenteel nog niet het einde van hebben gezien. De Challenge kampt momenteel met bloedarmoede en in de wandelgangen wordt gefluisterd dat daar verandering in komt. Blijkbaar zou er interesse zijn van uit Scandinavische en Litouwse hoek om het kampioenschap aan te zwengelen. En eenmaal enkele wedstrijden in een Scandinavisch land op de kalender, zal de interesse automatisch groter worden. Het niveau benaderen van IMG die het ERC en volgend seizoen ook het WK zal organiseren, zal moeilijk worden, maar een beginnende organisatie verdient het voordeel van de twijfel.
Dat wil uiteraard niet zeggen dat we niet kunnen tegenspreken dat het eerste seizoen een magere bedoening was. Als we de reguliere deelnemerslijst bekijken van piloten die quasi een volledig kampioenschap reden, dan komen we aan bedroevende cijfers.

Bij de SuperCars komen we aan amper vier wagens die minimum vier van de zes wedstrijden reden. Bij de TouringCars tellen we er zes, terwijl de Divisie Super1600 kwalitatief en kwantitatief het beste bemand is met een negental reguliere deelnemers met enkele ronkende namen.

Patrick Van Mechelen - Ford Fiësta SuperCar
Patrick Van Mechelen - Ford Fiësta SuperCar
Ondanks het feit dat Patrick Van Mechelen de eerste wedstrijd in Oostenrijk afwezig was, scoorde hij nadien in Frankrijk tweemaal na elkaar goed en kwam zodoende in de running voor de titel. Van Mechelen bleef in het zadel en kon zijn eerste wedstrijd aanwenden als schrapresultaat. De Tsjech Koutny kon voor eigen publiek zijn eerste zege van het seizoen vieren, maar onze landgenoot Van Mechelen had voldoende aan 10 punten of een zesde plaats om de eerste kampioen te worden in de Challenge. Hij werd vierde na Koutny, Höller en Brediks en de buit was binnen. Van de zes manches werden er twee gewonnen door Van Mechelen en gingen de rest van de zeges naar Koutny, Pailler, Jos Jansen en Hürgen Weiss.

Start TouringCars
Start TouringCars
Bij de Touring Cars was een een quasi volledige Belgisch onderonsje met Sterkens, Baelus, Snoeys, Van den Brandt, aangevulde met de Nederlander de Haas en de Oostenrijker Rössi. Tijdens de finale in Tsjechië ging het tussen de Volvo’s C30 van leider Jos Sterkens en zijn voornaamste opponent Filip Baelus. De zege ging naar de Deen Hansen, maar Sterkens had aan een tweede plaats ruim voldoende om zijn eerste titel te pakken in de Challenge voor Baelus en de Haas.Start Super1600
Start Super1600
Onze enige Belgische vertegenwoordiger in de Super1600, Dave Van Beers, kende niet bepaald een geslaagd seizoen en moest zich tevreden stellen met een 7de eindplaats in dit zeer competitief veld. Via vijf podiumplaatsen, waarvan twee overwinningen was de Tsjechische Skoda rijder Susta de beste van het lot voor de Franse Renault rijder Guillemette die het haalde voor zijn land- en merkgenoot Launay. Veverka en en Seeliger ronden de top 5 af.


Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in European Rallycross Challenge op woensdag 2 oktober 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons