van der Horst

Rallycross RX Italië: Toppers zitten op schema

Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Dit weekend is het het uur van de waarheid inzake het Europees kampioenschap RallycrossRX en mogelijk ook het WK RX. In Italië wordt het laatste weekend verreden inzake het Europees kampioenschap voor SuperCars, Super1600 en TouringCars. Alle toppers die nog in aanmerking komen voor de titels tekenden paraat en na twee kwalificatieheats zitten ze ook nog allen op schema.
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Reeds eerder in de voorbeschouwing schreven we dat Petter Solberg door drie zeges op rij een quasi onoverbrugbare kloof heeft bijeen gereden in het WK RX. De snelle viking heeft in zijn Citroën DS3 Super nu 51 punten voorsprong en indien hij dit weekend deze voorsprong kan uitbouwen tot 60 punten, is hij de eerste wereldkampioen en dat met nog twee manches te gaan. Een groot voordeel voor de Noor is dat hij de kat uit de boom kan kijken terwijl de concurrentie geen steken meer mag laten vallen.

Tijdens de eerste en tweede heat was er een tweede en een snelste chrono voor de Zweed Johan Kristoffersson die met zijn VW Polo alleen de wedstrijden van het EK betwist. Maar hij kan Larsson niet meer bedreigen in het Europees titeldebat. Larsson van zijn kant staat op een voorlopige zesde plaats en is voorlopig ook geplaatst voor de halve finales. Larsson moet vooral uitkijken naar de prestaties van Henning Solberg en Pontus Tidemand. Henning Solberg staat voorlopig 10de , maar bevindt zich in de gevarenzone want enkel de top 12 gaat door na vier kwalifcatieheats. Tidemand had problemen in de eerste heat en volgt op een teleurstellende 24ste plaats.

Timmy Hansen - Peugeot 208 SuperCar
Timmy Hansen - Peugeot 208 SuperCar
Timmy Hansen en zijn Peugeot 208 zijn de laatste tijd goed onderweg na een calvarietocht tijdens het eerste gedeelte van het WK RX. Hansen kan de titel niet meer pakken, maar kan een overwinning wel gebruiken. De voornaamste opponenten van Solberg zijn de Fin Toomas Heikkinen (VW Polo) en de Est Reinis Nitiss (Fiësta). Heikkinen moet dit weekend 10 punten meer scoren van Solberg, terwijl dit voor Nitiss reeds 13 punten bedraagt. Geen eenvoudige opdracht want na twee heats staat Solberg op een relatief veilige zesde plaats na Heikkinen en Nitiss die respectievelijk vierde en vijfde staan. Als Solberg doorgaat op zijn elan, hoeft hij mogelijk zelfs niet eens de finale te halen. 

Op zondag staan nog twee kwalificatieheats op het menu, gevolgd door de halve finales en de finale.

Foto's: Johnny Loix




Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 27 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Franciacorta.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons